fallback

Русинова: Мерките преди либерализацията на електроенергийния пазар трябва да се вземат отсега

Трябва да се помисли за разработването на типови договори от страна на Министерството на енергетиката за потребителите, смята председателят на ИСС

10:51 | 05.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател

Необходимо е да има компенсаторни мерки от страна на държавата за евентуален риск от повишаване на цените за битовите потребители след либерализацията на енергийния пазар за битови потребители. Това каза в интервю за БТА председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Зорница Русинова. Нашата препоръка е това да бъде подготвено достатъчно рано, посочи тя.

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това предупреждение отправя Икономическият и социален съвет (ИСС) в свое становище по темата.

Трябва да се помисли за разработването на типови договори от страна на Министерството на енергетиката за потребителите, както и развиване на нормативната уредба, така че в тези договори да има защитни клаузи за правата на потребителите. Трябва да се осигури и добра регулация по отношение на това как се определят тарифите и по какъв начин, коментира Русинова.

Изследвали сме опита в други държави членки на ЕС, като в някои от тях има т.нар. социални тарифи. Нашето настояване се случва достатъчно рано, за да се информират хората и да се отдели достатъчно време с участието на социалните партньори да се огледа цялата нормативна база и да се гарантират правата на гражданите. Целта е да не се озовем в ситуация, при която битовите потребители вече са на свободния пазар и са изправени пред затруднения, посочи още председателят на ИСС.

Оценяваме положително това, че най-накрая в закона има приета дефиниция за енергийно бедни домакинства, като се подготвя и съответната наредба.

Трябва обаче вече да се пристъпи към конкретни мерки и те касаят не толкова социалното подпомагане, което така или иначе съществува под формата на помощи за отопление ежегодно, но така също да се отнасят към енергийната ефективност, подкрепа на домакинствата като например при необходимост да се сменят електроуредите и др. 

Докато изследвахме опита в други държави членки на ЕС, установихме, че в някои от тях има т.нар. социални тарифи, коментира Русинова. Нашето настояване е достатъчно рано да се информират хората и да се отдели достатъчно време с участието на социалните партньори, за да се огледа цялата нормативна база и да се гарантират правата на гражданите. Това трябва да се случи, за да не се окаже, че при излизането на битовите потребители на свободния пазар, те са изправени пред затруднения, за които не е помислено.

ОТ ИСС подготвят анализ за пазара на труда и влиянието на изкуствения интелект и за социалните неравенства в сферата на образованието. Ще работим и по темата за селските региони. Към края на годината подготвяме анализ за сивата икономика и за пенсионната система и усъвършенстването на модела, посочи Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още