fallback

Износът на руския петрол "Уралс" се срина до нивата от декември 2022 г.

Увеличените количества от САЩ и Саудитска Арабия обаче компенсират недостига на пазара

19:15 | 02.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Износът на руски петрол от сорта "Уралс" се срина до нивата от декември 2022 година, сочат данните на Bloomberg. Според тях доставките от ключовите терминали в Русия - Уст-Луга и Приморск в Балтийско море, както и Новоросийск в Черно море, е намалял до около 1,8 млн. барела на ден. През юни руските компании изнасяха по 2,2 млн. барела от този сорт на ден.

През май Москва промени начина, по който отчита съкращенията, предприети във връзка с ангажимента към ОПЕК+, и вече следи не износа на петрол и петролни продукти, а добивите. В същото време и започна да се възстановява работата на рафинериите на фона и на голямото търсене на горива на вътрешния пазар, което също намалява наличните количества петрол за износ.

Спад в износа се отчита още и от производителите в Катар, Бразилия и Венецуела. Той обаче се компенсира от количествата петрол, които предоставиха САЩ и Саудитска Арабия през юли.

Като цяло доставките на петрол от морските терминали през юли намалява с 586 хил. барела на ден през юли, сочат още данните на Bloomberg. Според тях намаленото търсене от страна на Китай също балансира пазара. Доставките за китайските рафинерии се свиват с 1,4 млн. барела на ден, което е най-съществения спад от началото на 2024 година.

Тези данни обаче могат да се променят, тъй като все още не всички танкери са обявили дестинациите си.

Очакванията са през август Русия да се върне на пазар и да увеличи износа през терминалите в Балтийско море със 150 хил. барела на ден спрямо юли до 1,95 млн. барела на ден. Това показват данни от източници на Ройтерс. Като цяло износът от трите основни терминала ще се повиши с 9 на сто, като "Лукойл", "Роснефт" и "Газпромнефт" са закупили допълнителни слотове през тях.

Вътрешното търсене ограничава малко експортния потенциал на Русия, допълва още Ройтерс.

През юли стана ясно, че Украйна спира транзита на "Лукойл" през своята територия, което означава, че компанията ще потърси алтернативни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:59 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още