fallback

Exxon и Chevron записват рекордни добиви в Пермския басейн през пролетта

Двете компании обаче отчитат разнопосочни резултати във финансовите си отчети за второто тримесечие

16:57 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Покупката на Pioneer доведе до рекордни добиви на петрол в Гвиана и Пермския басейн и това изведе печалбата на ExxonMobil до едно от най-високите нива от десетилетия в корпоративната ѝ история, става ясно от отчета на компанията за второто тримесечие. В периода април - юни печалбата достига 9,2 млрд. долара, или ръст от 17% на годишна база.

Добивите са рекордни и се увеличават с 15%, или с 570 хил. барела на ден, спрямо първото тримесечие на годината. Така дневният добив на компанията вече достига 4,4 млн. барела на ден.

Exxon съобщава още, че отчита ръст на продажбите от 10% спрямо първото тримесечие на годината и така приходите се повишават до малко над 93 млрд. долара. Тези резултати изненадаха пазара, където чакаха обемът на приходите да достигне до малко под 91 млрд. долара, посочва CNBC.

Във финансовите си отчети компанията съобщава още и че ще раздаде на своите акционери 4,3 млрд. долара под формата на дивиденти, както и 5,2 млрд. долара по програма за обратно изкупуване на акциите.

Второто тримесечие обаче не е толкова оптимистично за основния конкурент в САЩ Chevron, макар че компанията също отчита рекордни добиви в Пермския басейн. Печалбата на компанията е 4,4 млрд. долара, спрямо 6 млрд. долара година по-рано, а на този фон глобално добивите се повишават с 11% на годишна база.

Причината за лошите резултати са слабите продажби на продуктите от преработката на петрола.

Компанията съобщи и че мести своето седалище от Калифорния - щатът, който приютяваше Chevron в последните 140 години, в Хюстън, Тексас, където е и сърцето на петролната индустрия на САЩ. Причината, която е посочена, са регулациите на властите в Калифорния, които "увеличават разходите, вредят на потребителите и обезкуражават инвестициите", както обясни изпълнителният директор Майк Уирт, цитиран от The Wall Street Journal.

Въпреки намаляването на печалбата Chevron ще продължи програмата за обратно изкупуване на акции - на стойност 3 млрд. долара, а под формата на дивиденти за акционерите ще бъдат отделени още 3 млрд. долара. Размерът на дивидента е 1,63 долара за обикновена акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още