fallback

Намалено потребление ограничава ръста на цената на газа на "Булгаргаз" през август

Компанията ще използва повече газ от "Чирен" през този месец заради техническо прекъсване на доставките по TAP

14:09 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 60,75 лева за мегаватчас през август. Това е повишение от 4,5% спрямо цената през юли (58,10 лева за мегаватчас). В своето първоначално заявление от "Булгаргаз" съобщиха, че ще има ръст от 5,7% до 61,44 лева за мегаватчас. Намалението сега се дължи на актуализираните в посока надолу заявления за доставки на газ на клиентите и на свободния, и на регулирания пазар.

И през август "Булгаргаз" ще разчита само на газа от Азербайджан и ще допълни недостига с газ от "Чирен". По време на откритото заседание в КЕВР от компанията съобщиха за техническо прекъсване на доставките на газ от Азербайджан в периода 5 -11 август. заради ремонт по Трансадриатическия газопровод (TAP). Той е планиран и предварително известен на пазарните участници, посочиха от КЕВР.

Заради него обаче ежемесечните доставки в размер на 888 хил. мегаватчаса намаляват с 200 хил. мегаватчаса, които ще бъдат попълнени от газохранилището.

В "Чирен" има достатъчно газ, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че цената му е малко по-висока от тази от Азербайджан, което налага и поскъпването на газа за август. В резултат на мерките за виртуално нагнетяване преди година, както и схемата за компенсация от ЕК, газът в газохранилището в момента е по-изгоден от този на пазара и затова "Булгаргаз" прибягва до добив оттам.

В резултат от спирането на доставките газът от Азербайджан ще покрие 68,65% от потреблението през този месец. За сравнение през юли процентът беше 89,6 на сто. Останалите количества за август са от резервите, които се съхраняват в "Чирен". По данни на Gas Infrastructure Europe към 31 юли българското газохранилище е пълно до 82,3% от капацитета си. Това е около средното за ЕС - почти 85%.

Данните показват, че повечето държави вече поддържат резерви от газ от над 80% от капацитета на газохранилищата си. Украйна е запълнила своите до 20%, но страната разполага с огромен капацитет за съхранение - над 33 млрд. куб. метра. Заради препълнените газохранилища в ЕС някои енергийни търговци съхраняваха газ в Украйна през зимата, възползвайки се от цените на TTF, които бяха с около 1/3 по-ниски от сега.

Традиционно цената на газа в Европа е най-висока през зимните месеци, защото тогава е и пикът на потреблението. През тази година обаче търговията през лятото е под влиянието на опасенията за недостиг на доставките в активния сезон за нагнетяване на газа и цената се повиши до около 35-36 евро за мегаватчас.

През юли и август "Булгаргаз" не зависи от индекса на TTF, защото не купува втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още