fallback

OMV вижда потенциал за ВЕИ инвестиции в България и други страни в региона

Petrom, румънската дъщерна компания на OMV, вече има силна позиция на пазара на електроенергия в Румъния

21:51 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийският петролен и газов гигант OMV иска да инвестира в разширяването на дела на слънчевата и вятърна енергия в Югоизточна Европа, съобщи dpa.

Страни като България, Румъния, Сърбия и Унгария имат голям потенциал за тези възобновяеми енергии, заяви главният изпълнителен директор на OMV Алфред Щерн.

Petrom, румънската дъщерна компания на OMV, вече има силна позиция на пазара на електроенергия в Румъния.

Разработването на газовото поле "Нептун" в Черно море от OMV Petrom продължава по план, заяви Щерн. Очаква се Румъния да се превърне в най-големия производител на природен газ в ЕС до 2027 г. 

През първата половина на 2024 г. оборотът на OMV, която частично е държавна собственост, е спаднал с 16 на сто до 16,8 млрд. евро. Нетната печалба обаче е нараснала с 33 на сто до 1,2 млрд. евро спрямо същия период на миналата година.

OMV е взела всички предпазни мерки, за да гарантира, че загубата на газ от Русия вече няма да повлияе на сигурността на доставките за клиентите. Компанията има пазарен дял от 30% в Австрия. Към днешна дата страната продължава да купува големи количества газ от Русия, но тези доставки могат да спрат към края на годината, ако Украйна не удължи договора за транзит на газ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още