fallback

Австрийската OMV запази допълнителен капацитет за доставки на газ през Германия

Напрежението в Близкия изток поддържа висока цената на газа

17:55 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австрийската OMV съобщи, че е запазила капацитет за доставки на газ през газопреносната мрежа на Германия. През входната точка при Оберкапел компанията ще може да получи общо 29 тераватчаса газ в периода октомври 2026 - септември 2028 година, или по допълнително около 7 тераватчаса на година  По този начин компанията опитва да се застрахова от евентуално спиране на потока руски газ към Европа. Австрия, Унгария и Словакия са едни от най-зависимите от "Газпром" държави в ЕС. Опасенията на OMV са свързан със съобщенията, че Украйна ще преустанови транзита на руски газ от 1 януари 2025 година, когато изтича договорът с руската страна. Киев съобщи за решението си още преди месеци и обясни, че продължава да поддържа транзита въпреки войната, която води Русия, заради своите европейски партньори.

Междувременно цената на природния газ в Европа се повишава от началото на седмицата като инвеститорите са притеснени от напрежението в Близкия изток, което може да ограничи доставките, посочва Bloomberg. През уикенда ситуацията ескалира, след като ракета порази футболно игрище в друзкото селище Маджадал Шамс в Голанските възвишения. Израелското правителство позволи на премиера Бенямин Нетаняху да отговори на удара, "когато прецени". Тази сутрин (31 юли) стана ясно, че в Техеран е убит лидерът на "Хамас" Исмаил Хания, а малко по-рано Израел нанесе удар по Бейрут и заяви, че при атаката е убит висш командир от "Хизбула".

Тези разменени удари се оценяват от пазарите като рискови за доставките на газ. Търговията в ранния следобед на нидерландската борса TTF се извършва при цена от малко под 36 евро за мегаватчас. От началото на седмицата суровината поскъпна с 10 на сто, като влияние оказва и данните, че доставките на газ в Европа са с 30% по-ниски спрямо юли. Има намаление и на потока от Норвегия заради авариен ремонт.

В началото на годината природният газ поевтиня на фона на топлото време в Европа и ритмичните доставки на втечнен газ. Пазарът обаче е чувствителен и опасенията за геополитическо напрежение водят до рязко поскъпване. Все пак достигнатият пик през последните месеци е около 37 евро за мегаватчас.

Донякъде ръстът сега е ограничен от вече натрупаните резерви в европейските газохранилища - над 84% по данни на Gas Infrastructure Europe. Българското газохранилище е пълно над 81% от капацитета си, което позволява на "Булгаргаз" да балансира цената на газа през юли и август и през тези два месеца компанията не купува втечнен газ, тоест цената не зависи от индекса TTF.

Преди дни заработи и терминалът Freeport в САЩ, което също внася спокойствие.

Страните от Близкия изток са най-големите износители на петрол и природен газ. Европа получава доставки на втечнен газ от Катар, например. Ограничени доставки от този регион може да ожесточат конкуренцията и да оскъпят суровината за европейските потребители, пише още Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още