fallback

Русия ограничи износа на петрол до най-ниското ниво от 11 месеца насам

Петролът от "Лукойл" за Унгария и Словакия търси нови купувачи, изнесен през терминалите в Балтийско море

22:20 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на руски петрол през морските терминали за през юли (до 28 юли) се сви до най-ниското ниво за последните 11 месеца, въпреки лекото повишение в последните дни, пише Bloomberg. Анализите на агенцията се основават на наблюдения на движението на танкерите, както и данните от консултантски фирми като Kpler и търговци, сред които и Vortexa.

Те показват, че в последните четири седмици, тоест през юли, износът на руски петрол намалява със 140 хил. барела на ден до 2,97 млн. барела. Това е най-ниското ниво от август 2023 година насам. През седмицата 22 - 28 юли износът на руски петрол записва слабо увеличение - от 75 хил. барела на ден до 3,11 млн. барела.

Така износът вече е със 710 хил. барела надолу спрямо пика през април.  

В износа тази седмица влизат и 90 хил. барела на ден, които преди "Лукойл" изнасяше през петролопровода "Дружба" към Унгария и Словакия. Тези количества сега са насочени къ терминалите в Приморск и в Балтийско море.

Понижението като цяло през юли вероятно е свързано с промяната в отчитането на квотите на Русия в ОПЕК+, пише още Bloomberg. През май Москва се отказа от квотите върху износа и се насочи към квотите върху добивите. Така, заедно със съживяването на работата на рафинериите, руският петрол за износ е ограничен.

Основни купувачи на суровината остават Индия, Китай и Турция. Заради заплахата за вторични санкции пащанията за покупката на петрол обаче се бавят, понякога и с месеци. Това важи основно за търговията между Китай и Русия.

През юли доставките за Азия са намалели до 2,74 млн. барела на ден. От тях около 1 млн. барела се насчват към китайските рафинерии. Отделно страната получава и 800 хил. барела дневно и през петролопроводи. Източници на Ройтерс коментираха преди седмици, че през август Пекин е поръчал поне 44 млн. барела петрол от Саудитска Арабия, възползвайки се от офертите за отстъпки на Рияд.

Индия е намалила леко покупките - до 1,51 млн. барела на ден. Турция е единственият купувач на руския петрол в Европа през морски терминали в Черно море. През юли доставките достигат 235 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво от февруари насам.

Приходите, които Русия получава от търговията с петрол през миналата седмица, достигат 1,56 млрд. долара. Средно през юли Москва получава по 1,55 млрд. долара на седмица през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още