fallback

Има ли кой в ЕС да чуе оплакванията на Орбан и Фицо за спрения петрол на "Лукойл"?

Европейски лидери и чиновници са ядосани от поведението на Унгария и Словакия спрямо Украйна

17:11 | 30.07.24 г. 5

Преди седмица Унгария и Словакия поискаха Европейската комисия (ЕК) да се намеси в спора им с Украйна заради спрения транзит на петрола на "Лукойл". Според участници в срещата двете страни са посочили, че Украйна нарушава търговското споразумение, подписано през 2014 година, пише Politico.

Източници на изданието са категорични, че искането за помощ на Унгария и Словакия е ядосало представителите на останалите държави от общността. Този спор дори не трябва да е част от дневния ред на Брюксел, отбелязват те.

Всеобщо е мнението, че всички останали в ЕС са намерили начин да се откажат от руския петрол и не е техен проблем, че Унгария и Словакия използват несъвършенствата на санкциите, за да продължат да го купуват. Унгария дори е увеличила с 51% вноса на руски петрол спрямо 2021 година.

Отказахме се от руския газ и петрол "основно защото мирише на кръв", коментира представител на страна от ЕС, пожелал да говори анонимно пред европейското издание.

Анализатори също подчертават, че Унгария и Словакия имат избор - могат да сменят доставчика си, купувайки от друга руска компания, от алтернативен източник или през терминала в Хърватия. И двете държави постъпват "много лицемерно", категоричен е Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред изданието.

Той коментира, че и Унгария, и Словакия се възползват от унищожената от руските ракети украинска енергетика и продават електроенергия и горива с голяма печалба. В същото време те блокират военната помощ и други решения в полза на Киев. Много наблюдатели смятат, че едва ли двете страни действително ще изпълнят заканите си да спрат енергийните доставки за Украйна, защото печалбите, които получават, са значителни, а и да спрат доставката на електроенергия за разбитата от война държава, където прекъсването на тока е факт по няколко пъти на ден, едва ли ще се посрещне спокойно в ЕС.

Европейската комисия е длъжна в срок от три дни да се намеси, са заявили още унгарците и словаците по време на срещата си с чиновниците през миналата седмица. В Брюксел обаче са категорични, че първо искат да се запознаят с всички обстоятелства по казуса. "ЕК ще реши, когато бъде готова да реши", коментира говорителят по търговските въпроси Олоф Гил.

Междувременно Унгария и Словакия обвиниха Украйна, че изнудва единствените две държави, настояващи за мир. В Киев бяха категорични, че нито Будапеща, нито Братислава могат да бъдат наречени миротворци, а единствено работят за отстъпки пред Русия. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк им препоръча да поискат от Москва да спре да обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна, посочи Ройтерс.

Малко по-късно словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че трябва да има незабавно примирие и е нереално да се смята, че Русия ще бъде поставена на колене. Нещо повече - ЕС има нужда от Русия, ако иска да се откаже от тоталното влияние на САЩ.

Няма много хора в европейските институции, които биха се трогнали от молбата на двете държави да им бъде помогнато да запазят руския петрол, пише още Politico. Изданието припомня, че ЕК наложи ембарго на вноса на руски петрол и петролни продукти в края на 2022 година, като извън него останаха само България, която до края на 2024 година има дерогация за вноса на петрол през морски терминали, и доставките през петролопроводи.

Трасето на петролопровода "Дружба". Графика: Bloomberg

Тогава ЕК визира "Дружба", през който петрол получават Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Германия. Още от началото на 2023 година Полша и Германия спряха да купуват руски петрол, макар и да получават доставки от Казахстан през тръбите. Чехия също планира да спре покупките през 2025 година.

Будапеща (и косвено Словакия чрез петролната си компания Sovnafta, която е собственост на унгарската MOL, обаче има друг подход - страната увеличава вноса на руски енергийни продукти и в момента търси правна възможност да прескочи санкциите и да си върне петрола от "Лукойл", а не алтернативи. Унгарският външен министър Петер Сийярто съобщи преди дни, че България е изразила готовност да помогне на Будапеща, но без да уточнява как. 

Съветник на унгарския премиер Виктор Орбан пък коментира, че се анализира възможност страна, която не е под санкции, да транзитира руския петрол до Унгария. Единственият купувач на руския петрол през морските терминали в Европа остана Турция. Страната не подкрепя санкциите на ЕС, макар и да се изказа против войната и в защита на териториалната цялост на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още