fallback

Отново се появи потенциален купувач за "Лукойл Нефтохим"

Медийни публикации спрягат гръцки бизнесмен за бъдещ инвеститор в рафинерията

15:16 | 30.07.24 г.

Гръцкият бизнесмен Димитриос Доциос в партньорство с консултантската компания McKinsey има интерес към покупката на българската рафинерия в Бургас, съобщава изданието Intelligence Online.

Справка в британския търговски регистър показва, че от април 2017 година до юли 2023 година Доциос е член на регистрираната в Лондон инвестиционна компания Bartons Family Capital LLP. Днес той е собственик в Aecus, регистрирана в американския щат Делауеър - една от предпочитаните офшорни зони в света.

Името на Доциос като желаещ да придобие "Лукойл" се появи още в края на май отново в публикация на Intelligence Online. Всъщност изданието периодично съобщава за потенциални купувачи на рафинерията - според публикации през февруари интерес беше приписан и на милиардера Майкъл Карш, който е бивш партньор на Кирил Петков във фирмата "Майкъл Кирил", както и в производството на хранителните добавки "Провиотик".

Рафинерията в Бургас е собственост на руския петролен гигант "Лукойл" чрез дъщерната му компания Litasco. От 1 март 2024 година обаче страната ни се отказа от преработката на руския петрол и работи с алтернативни доставки. В края на 2023 г. от руската компания коментираха, че преразглеждат стратегията си за бъдещето си в България и тогава се заговори, че се търси купувач. Собственикът отбеляза, че не е получавал оферта и преговори не се водят.

Правителството на Николай Денков коментира, че сделката трябва да получи одобрение от Народното събрание, защото това е съоръжение от значение за националната сигурност.

Според медийни публикации вероятен купувач на българската рафинерия може да е и азербайджанската държавна компания SOCAR. Посланикът на Азербайджан у нас Хюсеин Хюсеинов отбеляза, че правителството е готово да разгледа евентуалната покупка на рафинерията в Бургас, но няма такова предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още