fallback

Техническо прекъсване на доставките от Азербайджан ще оскъпи газа през август

"Булгаргаз" ще покрие недостига от газохранилището в Чирен

11:13 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ през август ще бъде с 4,5% по-висока спрямо юли, но близо до предварителните разчети на "Булгаргаз", стана ясно от откритото заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдено ценовото заявление на компанията. Причината е техническото прекъсване на доставките от Азербайджан за седмица, за което са уведомени пазарните участници.

В началото на юли от "Булгаргаз" изчислиха, че цената на газа за август ще бъде малко над 61 лева за мегаватчас. През юли общественият доставчик продава суровината за 58,10 лева за мегаватчас без таксите за пренос, съхранение, акцизи и ДДС.

И през този месец доставките ще бъдат от два източника - тръбен газ от Азербайджан и от газохранилището в Чирен, стана ясно още от ценовото заявление на компанията.

Резервите от газ са достатъчни - по данни на Gas Infrastructure Europe съоръжението в Чирен е пълно до над 81% от капацитета си, което е близко до средното в ЕС - 83%. Това ни дава основание да смятаме, че няма да има големи катаклизми с цената на газа за следващите месеци, отбеляза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той беше категоричен, че без планираното прекъсване на доставките цената за август би била същата, както през юли. В "Чирен" обаче цената на газа е малко по-висока спрямо тази от Азербайджан, допълни още той.

След мерките за виртуално нагнетяване, които извърши предишното ръководство на "Булгаргаз" и компенсацията от ЕК за високата цена на "синьото гориво" в газохранилището за газа, който беше нагнетен през есента на 2022 година, в момента за "Булгаргаз" е изгодно да ползват газа от "Чирен".

Парадоксално, но в момента газът в Европа е по-скъп отколкото през зимата. От началото на юли търговията на нидерландска борса се стабилизира на ниво около 33 евро за мегаватчас. През юли и през август "Булгаргаз" не купува втечнен газ и цената не е обвързана с TTF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още