fallback

Словакия е предложила на Украйна решение за транзита на петрол на "Лукойл"

Нито Будапеща, нито Братислава намериха алтернативни доставчици на енергоносители и все още са силно зависими от Русия

15:42 | 27.07.24 г.

Правителството на Словакия е предложило на Украйна решение за възстановяване на блокираните руски петролни доставки за словашки и унгарски рафинерии, съобщава Politico.

Словакия и Унгария бяха засегнати от това, че Украйна наложи санкции на руската петролна компания „Лукойл“ и това спря потоците от петрол, изнасяни през страната.

Преди над две години Европейският съюз (ЕС) започна поетапно прекратяване на вноса на руски петрол заради войната в Украйна. Словакия и Унгария обаче продължават силно да зависят основно от доставки на енергоносители от Русия.

Словашката правителствена служба е коментирала пред Ройтерс в изявление, че премиерът Роберт Фицо е обсъдил въпроса с украинския премиер Денис Шмихал. Фицо е предложил „техническо решение, в което ще трябва да участват няколко държави, включително Словакия“.

Словашки и унгарски официални лица критикуваха Украйна за спирането на доставките на „Лукойл“. Според двете страни прекъсванията застрашават енергийната им сигурност. И двете страни призоваха Европейската комисия да започне официални преговори с Украйна.

Говорителят на Комисията Олоф Гил коментира, че изпълнителната власт на ЕС все още „разглежда фактите“ и скоро ще вземе решение.

Комисията предостави на Унгария и Словакия изключение от забраната за вноса на руски петрол през 2022 г., при условие че намерят алтернативни доставчици. Нито една от тях още не го е направила, като вносът на петрол и газ в Унгария от Русия даже се е увеличил за този период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 27.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още