fallback

ЕС може да удовлетвори енергийните си нужди с ВЕИ, без да пречи на земеделието и околната среда

Постигането на целта за пълно задоволяване на енергийните нужди с производство от вятърни турбини и слънчеви панели ще изисква промени в поведението на хората

12:18 | 27.07.24 г. 4
Автор - снимка
Създател

Нуждите от електроенергия на Европейския съюз (ЕС) биха могли да бъдат задоволени с енергия, получена от вятърни турбини и слънчеви колектори, без да се причиняват щети на производството на храни или околната среда. Това зависи от човешкия фактор, тоест от решенията и изборите на индивидуално и политическо ниво, посочва се в последния доклад на неправителствената организация European Environment Bureau (EEB).

Според EEB, докато Зелената сделка на ЕС се прилага на практика, дебатът дали земята трябва да се използва за производство на храни, възобновяема енергия или опазване на природата се разгаря.

"В Европа има достатъчно земя, за да постигнем всички тези цели, ако направим правилния избор", пише в доклада на EEB, озаглавен "Земя за възобновяеми източници".

В документа се казва, че чрез инсталиране на вятърни турбини и слънчеви панели само на 2,2% от земята в ЕС е възможно да се гарантира, че до 2040 г. цялата електрическа система на блока ще функционира с енергия от възобновяеми източници и ще осигури нулево ниво на вредни емисии в енергийния сектор.

"Няма причина да смятаме, че възобновяемите енергийни източници биха били пречка за производството на храни и за възстановяването на природата", добавя ръководителят на екипа, изготвил доклада, Козимо Тансини пред Euroactiv.

В анализа се посочва, че дори ако се изключат обработваемата земеделска земя и районите с високо биоразнообразие, в ЕС все още има много свободно пространство за изграждане на системи за производство на вятърна и слънчева енергия.

Подобно заключение обаче важи за ЕС като цяло, докато някои страни, като Италия и Германия, нямат достатъчно място за инсталиране на вятърни турбини и слънчеви панели, които да произвеждат достатъчно количество енергия за задоволяване на техните нужди, така че те ще бъдат принудени да внасят електроенергия от други страни от блока.

Докладът също така посочва възможността за "двойно използване" на земята чрез осигуряване на "по-тясна интеграция" на селското стопанство и производството на вятърна и слънчева енергия.

Според авторите на анализа около 10 на сто от земеделските земи предоставят условия за "двойно предназначение" на земята. Става дума за недостатъчно продуктивни земи - върху тях биха могли да се поставят повече вятърни и слънчеви инсталации.

В доклада обаче се предупреждава, че постигането на целта за пълно задоволяване на енергийните нужди с производство от вятърни турбини и слънчеви панели ще изисква промени в поведението на хората и намаляване на потреблението на електроенергия. Например днес 2,5% от цялата земя в ЕС се използва за производство на храна за животни. Намаляването на консумацията на месо би довело до намаляване на нуждата от храна за животни, посочва се в доклада.

Авторите на анализа се позовават и на възможността за противопоставяне от страна на местните общности на инсталирането на вятърни турбини и слънчеви инсталации на тяхната земя, така че е необходимо да се работи за повишаване на осведомеността на членовете на тези общности за значението на възобновяемата енергия източници, с които ще е възможно да се изградят достатъчно мощности за производство на електроенергия от вятър и слънчева светлина.

"Необходим е всеобхватен и интегриран подход, тъй като в противен случай капацитетът за възобновяема енергия може да не е достатъчен за постигане на климатична неутралност, както се предвижда", каза Тансини. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 27.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още