fallback

Парламентът сложи таван на цената на тока за бизнеса от 180 лв. за мегаватчас

Мярката ще е временна и ще действа до края на годината

13:17 | 26.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Депутатите подкрепиха предложение за компенсация на бизнеса за високите цени на електроенергията, внесено от групите на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП. С него се въвежда таван върху цената на тока до 180 лева за мегаватчас до края на годината. Средствата ще бъдат осигурени от Фонд "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС), както и неразпределени средства по Закона за държавния бюджет за 2022 година и 2023 година и от средствата за социалното осигуряване и Здравната каса, останали неразпределени от 2022 година.

Механизмът предвижда небитовите потребители, присъединени във всички мрежи (високо, средно или ниско напрежение) да получат компенсация в размер на 100% върху разликата между цената в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и базова цена от 180 лева за мегаватчас. Високите температури, обхванали региона в последните седмици, предизвикаха сериозен недостиг и съответно и до ръст на цената на електроенергията.

В часовете с пиково потребление цените на БНЕБ достигат 1000-1500 лева, коментираха депутати по време на дебатите.

В подкрепа на предложението гласуваха 185 депутати, нито един не се противопостави, а петима депутати от ППДБ се въздържаха.

От ПП-ДБ изтъкнаха, че се въздържат от подкрепа на предложението, защото смятат случващото се на енргийния пазар за временно явление,  с което бизнесът трябва да се научи да се справя сам. От БСП обаче коментираха, че причните за рязкото увеличение на разходите са извън компаниите и периодът за подкрепа ще бъде много кратък - 6 месеца. От ГЕРБ обелязаха и че на борсата няма дългосрочни продукти, които да помогнат на бизнеса да си осигурят предвидимост на разходите за електроенергия.

Депутатите коментираха, че проблемите са сериозни и особено за туристическия сектор - в разгара на сезона ресторантьори и хотелиери плащат огромни сметки за ток, а потреблението се е увеличило рязко заради пуснатите климатици. Ако в този сектор затворят за известно време в средата на сезона, някои няма да могат да се върнат отново в бизнеса, отбелязаха депутатите, които подкрепиха предложението.

От ПП-ДБ изтъкнаха и своите притеснения, че няма достатъчно средства за компенсация, тъй като ФСЕС няма достатъчно средства. Оттам препоръчаха изработване на механизъм за подкрепа, а не всеки път при повишаване на цените да се водят дебати в Народното събрание.

От партията отбелязаха още, че подобен механизъм е необходим и за подкрепата на енергийно бедните домакинства. Парламентът обаче не подкрепи предложение за редакция, направено от ПП-ДБ по време на дебатите в залата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още