fallback

Соларен парк може да осигурява електроенергията за дейността на "Мини Марица Изток"

Финансовото състояние на мините е много тежко, стана ясно от изслушване на енергийния министър в парламента

10:56 | 26.07.24 г. 2

Има идеен план за изграждане на соларна централа, която да осигури вътрешното потребление на електроенергия за "Мини Марица Изток". Комплексът е един от големите потребители на електроенергия и тази мощност ще му помогне да намали разходите си, коментира от парламентарната трибуна служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той беше изслушан от депутатите за състоянието на мините, чието финансово положение е много тежко.

По тази причина и ако дружеството намери външно безвъзмездно финансиране, може да изгради и соларни панели с капацитет от 100 мегавата. В момента обаче в "Мини Марица Изток" няма средства за финансиране на търговска дейност, а няма и заявен интерес от частен инвеститор за използването на ресурсите на комплекса за изграждане на ВЕИ-мощности.

Търсенето на въглища намалява през последните месеци и договорът за износ към Сърбия не е продължен, стана ясно от думите на Малинов. Той уточни, че в момента основната задача на ръководството е осигуряване на заплатите и осигуровките на работещите, като се търси външно финансиране, включително и грантово, за рекултивацията на площите, излизане на външни пазари и т.н.

Служебният министър е спрял инвестициите в развитие на добива - техника за разкривка и т.н., тъй като в момента това не е целесъобразно. В складовете на мините има достатъчно натрупани резерви, както и добивите продължават. Малинов отбеляза, че е направена ревизия на добива през 2024 година и вече е посочена много по-реалистична годишна цел - 11,6 млн. тона.

Предварителните разчети са били за 9 млн. тона за първото полугодие, а реално количествата са 5,4 млн. тона. Основен ползвател на въглищата от мините е ТЕЦ "Марица Изток 2". Цената, по която се продават въглищата, е 87,35 лева за тон, въпреки че ръководството на мините в края на април одобри увеличение до около 113 лева за тон.

При намаляващо търсене на стоката е антипазарна мярка да се повишава нейната цена, заяви Малинов от парламентарната трибуна на въпрос защо въглищата се продават на по-ниска от определената цена. "Пазарът определя всичко", допълни още енергийният министър. Мините са изтеглили заем в размер на 50 млн. лева от Банка ДСК, но конкретните параметри по него не бяха представени. Малинов пое ангажимент да ги изпрати до парламента.

В своето изложение пред депутатите енергийният министър съобщи, че "Мини Марица Изток" завършва 2023 година със загуба от 137,4 млн. лева, а само в първите пет месеца на годината са натрупани още 99,6 млн. лева, или общо 237 млн. лева. Заради този негативен резултат дружеството вероятно ще се нуждае от още заеми, но Българският енергиен холдинг (БЕХ) разполага с нужните средства за стабилизиране на ситуацията в енергийния сектор.

В момента Европейската комисия анализира и гласуваната от предишното Народно събрание финансова подкрепа за мините в размер на 250 млн. лева за тази година. Малинов не изключи Брюксел да поиска допълнителни ангажименти, за да одобри сумата по правилата за допустимост на държавната помощ в общността. Срокът за произнасяне е от 6 до 8 месеца след внасянето на заявлението, които обаче могат да се проточат във връзка с промените след изборите за Европейски парламент и ситуирането на нова Европейска комисия.

Мините имат нужда от дългосрочна стратегия за развитие, коментира в заключение Владимир Малинов. Той припомни, че служебните правителства имат ограничен срок за действие и призова депутатите да анализират и гласуват план за действие в тази област, за да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната. 

Депутатите препоръчаха дейността на мините да се запази, за да има резерв за реакция при недостиг на електроенергия - традиционно през зимните месеци, но и сега при високите летни температури, които рязко повишиха търсенето на електроенергия за охлаждане в региона. Съответно това доведе и до увеличаване на цената, а в резултат от подобряването на пазарните условия в момента работят още два блока в ТЕЦ "Марица Изток 2".

В становищата си след изслушването депутатите коментираха, че Зелената сделка на ЕС е нестраведлива и може да бъде атакувана. От "Възраждане" препоръчаха България да обсъди въпроса с други европейски членове, които са против това законодателство. "Зелената сделка се клати и България трябва да инициира такива срещи", заявиха от партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още