fallback

България е предложила помощ на Унгария заради спрения транзит на петрол през Украйна

В ЕК не виждат проблем с енергийните доставки за общността

16:54 | 24.07.24 г. 1

България е предложила помощта си за справяне с трудностите, причинени от забраната за транзит на петрола на "Лукойл" през Украйна, става ясно от публикация във Facebook на външния министър на Унгария Петер Сийярто.

Той е разговарял с българския служебен министър на енергетиката Владимир Малинов в рамките на Петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата, която се провежда в Букурещ.

Сийярто не дава повече подробности за предложението, но България има право до края на 2024 година да получава доставки на руски петрол през морския терминал в Бургас. Страната ни обаче не е свързана с петролопровод с останалите части на Европа, за да достави получените количества. Такъв има Румъния - PEOP, който свързва терминала в Констанца с Триест.

Източник: Профил на Петер Сийярто във Facebook

Унгарският дипломат изтъква, че страната ни е надежден партньор по отношение на транзита на енергийни ресурси - през "Балкански поток" минават по-голямата част от доставките на руския природен газ за Унгария. Междувременно Будапеща ни заплаши, че няма да подкрепи влизането на страната в Шенген, когато кабинетът "Денков" наложи допълнителна такса, с която да бъде обложен транзитът на руски газ. Според оценката на българските власти мярката нямаше да натежи на унгарските потребители, защото задължение да я плаща имаше "Газпром".

В крайна сметка под натиска София се отказа от тази допълнителна такса.

Сега Унгария отново настоява, че спирането на транизита на петрола на "Лукойл" е заплаха за енергийната сигурност и заедно със Словакия поиска ЕК да съдейства за възстановяването му. Страната получава 70% от петрола през тръбите на "Дружба", като половината от това количество идва от "Лукойл". Петролната компания на Словакия пък е собственост на унгарската MOL.

От Брюксел вече обясниха, че сега се запознават с искането, но и че застават зад всеки европейски член в споровете му с трети страни - в този случай с Украйна, която въведе санкции срещу руския гигант заради войната, която Русия започна в страната.

Пред Politico говорител на ЕК коментира, че на този етап няма заплаха за енергийната сигурност на общността. В дългосрочен план обаче може да има отражение, отбелязват анализатори пред изданието. Според експерти Унгария може да премине на алтернативи - най-малкото да сключи договор с друг руски доставчик ("Роснефт"), или пък да използва терминала на Хърватия.

От украинската "Нафтогаз", която е оператор на петролопроводите в Украйна, пък са категорични, че за юли няма намаление в обемите, които преминават през страната, въпреки че доставките на "Лукойл" са спрени. Според директора на компанията Олексий Чернишов въпросът е политически.

Унгария опитва да окаже натиск и на останалите членове на ЕС, заявявайки че няма да одобри разпределението на средства по Европейския мирен фонд, докато не започне да получава отново петрол от "Лукойл". По този фонд се компенсират разходите, които правят членовете на ЕС, изпращащи военна помощ за Украйна. Преди това Сийярто заплаши Киев, че ще спре износа на електроенергия, ако проблемът с "Лукойл" не бъде разрешен.

Унгария блокира повечето решения на ЕС относно Украйна, търгувайки с ветото си. Според медийни публикации и анонимни коментари на европейски лидери Будапеща иска от ЕС размразяване на фондовете, спрени заради неспазването на европейски принципи в Унгария, за да позволи подкрепа за Киев. Върховният представител на общността по въпросите на външната политика Жозеп Борел нееднократно е наричал тези позиции "срамни". Унгария подразни и другите членове на ЕС с посещения в Москва и Пекин, решения за които взе едностранно.

По-рано тази седмица Борел премести ключова среща на европейските външни министри от Будапеща в Брюксел - символичен жест къде се взимат решенията в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още