fallback

Ще отстъпи ли ЕС от зелените цели в интерес на индустрията

Не може да има баланс без отстъпление от Зелената сделка, заяви експерт от сдружение "За Земята"

15:22 | 23.07.24 г.

С преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК) се заговори за прагматична Зелена сделка и Чиста индустриална сделка. Заговори се за баланс между индустриалния растеж и зеления преход, но този баланс няма как да бъде постигнат без отстъпване от зелените цели на Европейския съюз (ЕС). Това коментира Тодор Тодоров, експерт в екип "Енергия и климат" на екологичното сдружение "За Земята", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му идеите и ползите на Зелената сделка трябва да стигнат до хората и домакинствата, за да има смисъл.

Гостът очаква да има сериозна дискусия около опитите ядрената енергия да се представи като решаваща за прехода. Той не смята, че тя играе такава роля, тъй като изисква огромни ресурси за изграждането ѝ и създава замърсяване, на което все още няма решение.

Според Тодоров още от самото начало Зелената сделка не е комуникирана правилно на европейско и българско ниво, което я е направило уязвима на популистки атаки. 

„Зелената сделка бе представена с много лозунги, което е грешен подход и не се хареса от хората, които я възприеха като идея, спусната отгоре. Тя трябва да е насочена към устойчивост, зелени практики и опазване на околната среда“, обясни събеседникът. И допълни, че лобитата на замърсяващата индустрия са получили добър импулс заради грешната комуникация и изпълнение на Зелената сделка.

„Очаквам да има отстъпление от целите на Зелената сделка в интерес на индустриите. Този баланс няма как да бъде намерен, ако не се отстъпи от целите на Зелената сделка, но те трябва да са ясни – независимо дали ще отстъпят от тях. Трябва да стигнат до хората. Не стигнат ли до отделните домакинства, то няма никакъв смисъл“, заяви Тодоров.

„В амбициите си да бъде преизбрана, Урсула фон дер Лайен е обещала на всички групи в ЕП по нещо, като не се знае кои обещания ще изпълни и кои не, поставяйки въпроси за бъдещето на траекторията на Зелената сделка“, посочи още Тодоров.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още