fallback

ЕК проверява дали дългосрочната подкрепа за два реактора в Белгия е допустима

Правителството планира да удължи срока за експлоатация на два реактора с още 10 години

18:27 | 22.07.24 г.

Европейската комисия започна разследване дали плановете на белгийското правителство да подкрепи проекта за удължаване на живота на два ядрени реактора е допустима спрямо правилата за държавна помощ.

Става въпрос за четвъртия блок в АЕЦ "Дул" и третия в АЕЦ "Тианж", които трябваше да бъдат затворени през 2025 година. През миналата година обаче правителството на Александър де Кро се отказа от плановете на фона на енергийната криза и високите цени на природния газ.

В тази връзка Белгия уведоми ЕК, че планира удължаването на експлоатацията на реакторите с още 10 години. Те се управляват съвместно от дъщерното дружество на Engie Electrabel (почти 90%) и дъщерното дружество на EDF - Luminus (малко над 10%).

Белгийските власти мотивират запазването на реакторите с гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия за Белгия и за съседни държави и поддържането на нисък въглероден интензитет на енергетиката. Те ще подкрепят проекта чрез партньорство с Engie, което включва създаването на съвместно предприятие с Electrabel, в което двете страни ще имат равни дялове, и което заедно с Luminus ще притежава и управлява централите.

2 млрд. евро ще бъдат осигурени за удължаването на живота на реакторите чрез издаването на облигации и капиталова инжекция от белгийската държава. Държавата ще поеме и задълженията за дългосрочно съхранение на ядрените отпадъци и отработеното гориво срещу заплащането на 15 млрд. евро еднократно. Двете страни ще споделят ядрената отговорност, става ясно още от съобщението на Брюксел.

От ЕК ще проверят дали всички тези ангажименти трябва да бъдат разгледани като един акт на действия спрямо правилата за държавна помощ. Анализирани ще бъдат условията за създаването на съвместното предприятие, финансовата подкрепа и ангажимента за управлението на радиоактивните отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още