fallback

Португалия планира да разчита почти изцяло на зелена електроенергия към 2030 г.

В актуализирания План "Енергетика и климат" обаче се предвижда намаляване на съоръженията за производство на водород

16:53 | 22.07.24 г. 4

Португалия планира увеличаването на дела на зелената енергия до 93% в енергийния си микс през 2030 година. Това са част от усилията за декарбонизиране на икономиката, заложени в актуализирания План "Енергетика и климат", до който достъп има Ройтерс.

Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да актуализират своите планове за енергетиката за периода 2021-2030 година, така че да са в съзвучие с целите на Парижкото споразумение. Крайният срок за предаването на новите цели беше миналото лято, но повечето държави от общността, сред които и България, не се справиха с този срок.

В плана на Лисабон с 45% е намалена целта за изграждане на съоръжения за производство на зелен водород. Вероятно оценката е, че плановете не са реалистични, тъй като тепърва започват да се изграждат електролизаторите, необходими за производството на водорода и реално производството все още не е започнало.

В плана е записано капацитетът за производство на електролизьорите да бъде 3 гигавата спрямо 5,5 гигавата в предишната редакция. Това означава, че само за производството на водород ще са необходими мощности с капацитет от 8,6 гигавата.

В плана се предвижда увеличаване на генериращите зелени мощности в страната - до почти 43 гигавата през 2030 година спрямо 12,4 гигавата през 2023 година. Соларните мощности ще бъдат с капацитет от почти 21 гигавата, сочат още правителствените планове.

Португалската енергетика и сега е една от най-зелените в Европа - възобновяемите енергийни източници заемат дял от 61% от потребената електроенергия към 2023 година. Новото правителство в страната залага в своето предложение увеличаване до 93%, докато социалистите през миналата година бяха предложили дял от 85% за ВЕИ.

В началото на юли министърът на околната среда и енергетиката Мария да Граса Карвальо коментира, че промените, които се готвят, ще гарантират енергийната сигурност на страната. В правителството предвиждат зелената енергия да покрива 51% от крайното потребление през 2030 годинаспрямо досегашната цел от 47%, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още