fallback

Терминалът Freeport LNG възстановява работата си и сваля цената на газа в Европа

"Булгаргаз" няма да разчита на доставки на втечнен газ и през август

12:02 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Терминалът Freeport LNG в американския щат Тексас поднови работата си, след като беше възстановено електрозахранваенто, пише Bloomberg. В началото на юли ураганът "Берил" предизвика разрушения в региона и спря работата на няколко енергийни съоръжения, сред които и терминала за втечнен газ, през който се осъществява част от износа на американските производители.

Въпреки че обемите все още са в период на възстановяване, на нидерландската борса TTF цената на природния газ намалява с около 3% в сутрешната търговия на 22 юли. Търговията се извършва при цена от около 31 евро за мегаватчас.

Парадоксално, но след края на отоплителния сезон в Европа природният газ започна да поскъпва. Традиционно пикът на търсенето на континента е през зимата, съответно и цените тогава са най-високи. Сега обаче мекото време и достатъчното резерви от газ оказваха натиск върху търговията. Увеличеното търсене заради горещините, обхванали различни части на света, проблеми в терминалите и опасенията за спирането на транзита на руския газ в края на 2024 година обаче доведоха до пик от 36 евро за мегаватчас в началото на юни.

Пълните до над 80% от капацитета си газохранилища обаче успокоиха търговията и от началото на юли цената на газа варира около 32-33 евро за мегаватчас.

През юли България не разчита на внос на втечнен газ и цената на "Булгаргаз" не се влияе от движението на TTF. В ценовото заявление за август до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от компанията посочиха, че и  през следващия месец ще разчитат на тръбния газ от Азербайджан и ако се наложи - от газохранилището в Чирен.

Предложението на "Булгаргаз" за август е в размер на 61,44 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още