fallback

Унгария може да се справи с кризата със спрения петрол през Украйна, трябва да смени доставчика

Зависимостта на Будапеща от Русия се задълбочава в последните години

10:43 | 21.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Унгария е пред сериозна криза в енергетиката заради спрените доставки на петрол през Украйна, пише Politico. Киев наложи санкции срещу "Лукойл", с което спря транзита на компанията през петролопровода "Дружба".

Унгария разчита почти изцяло на руския петрол, като половината от доставките идват от "Лукойл". ЕК наложи ембарго на руския петрол, но даде позволение на няколко страни - България, Унгария, Словакия и Чехия, да продължат да купуват до края на 2024 година, за да намерят решение на своята зависимост от Русия. Унгария обаче по-скоро увеличава връзките с Москва.

Унгарски анализатори коментират, че недостигът на петролни доставки може да изправи Будапеща пред сериозен ръст на цените и недостиг на електроенергията, ако до седмици не бъде намерено решение. Такова има - преговори за доставка с "Роснефт" или алтернативи на руския петрол през петролния терминал в Хърватия. Според европейските директиви Будапеща трябва да има резерви от горива за 90 дни.

Нещо повече петролопровода може да се използва с алтернативни източници - Германия също получава петрол през "Дружба" , но не от Русия, а от Казахстан.

Украйна не обяснява защо е наложила санкции срещу "Лукойл", но посочва, че опитва да ограничи приходите, с които Русия финансира своята война. През 2023 година Русия е спечелила 180 млрд. долара от търговията с петрол и енергийни продукти, коментират още украински анализатори пред Politico. Само през април 2024 година Унгария е платила 500 млн. евро за покупката на руски петрол и природен газ, допълва и Центърът за изучаване на енергията и чистия въздух (CREA).

Унгарският министър на външните работи Петр Сийярто съобщи официално за проблема по време на среща с руския си колега Сергей Лавров в Ню Йорк. Унгарският дипломат допълни, че първоначално украинските власти са имали желание да търсят решение на този проблем, но после това желание е изчезнало.

Унгария и Русия търсят начин да преодолеят ограниченията, каза той.

В Кремъл пък отбелязват, че решението на Киев е политическо и не смятат, че преговори  ще помогнат.

Украински наблюдатели намекват пред Politico, че санкцията срещу "Лукойл" действително е политическо решение. "Уморихме се от дипломатически решения, които така и не работят. Изглежда се опитваме да намерим друг начин, за да разговаряме с тях", казва депутатът от опозиционната партия "Холос" Инна Совсун, намеквайки за блокираните решения за оръжия за Украйна, противопоставянето за членстовото ѝ в ЕС и други действия на Будапеща.

Не само Унгария е застрашена от енергийна криза. Санкциите срещу "Лукойл" засягат и Словакия и петролната компания Sovnaft, която е част от унгарската MOL. Украинската агенция Униан съобщи, че словашкият премиер Роберт Фицо е разговарял тази сутрин (21 юли) с премиера на Украйна Денис Шмихал, обяснявайки му, че страната му ще получи с 40% по-малко петрол заради ограниченията.

По думите на Фицо, а и според позицията на Будапеща, тези ограничения не засягат Русия, а по-скоро страните от ЕС.

По "Дружба" петрол получават още Чехия и Германия, но Берлин си доставя петрол от Казахстан и няма съобщения за проблеми, тъй като не е засегнат целия транзит на петрол от Украйна, а само доставките на "Лукойл".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още