fallback

Украйна е спряла транзита само на петрола на "Лукойл"

Източници на Ройтерс казват, че доставките на руски петрол за Унгария са малко под заявените

21:59 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Словакия хвърли известна светлина относно проблемите с транзита на петрол, от които се оплака външният министър на Унгария Петр Сийярто преди няколко дни в Ню Йорк. Според компанията Transpetrol забрана за транзит има само с петрола на "Лукойл" - другите компании продължават да изнасят през петролопровода  "Дружба", посочва Ройтерс. Според информация на Bloomberg Украйна е въвела санкции срещу руската петролна компания, но няма повече подробности за причините. 

Сийярто потвърди по време на брифинг и в Будапеща днес (19 юли), че транзитът на петрол от Украйна е спрян, но отново без да уточни защо Киев е наложил забрана през миналия месец. Според унгарският дипломат Унгария и Словакия ще успеят на първо време да покрият липсата, но в средносрочен и дългосрочен план, забраната ще е проблем. Източници на Ройтерс коментират, че доставките на петрол през "Дружба" за Унгария са малко под заявките, Чехия пък не е засегната изобщо. Единствено доставките за Словакия са намалени по-съществено.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също отказа да даде подробности за казуса, но посочи, че забраната е политическа и затова не вижда вариант за преговори с Украйна по темата. За него спирането на транзита на петрола на "Лукойл" е "криза за купувачите".

ЕК забрани вноса на руски петрол в общността в края на 2022 година, но само през морските терминали. Изключение имаше за България, както и за Унгария, Чехия и Словакия, които нямат достъп до морски терминали, а получават почти цялото количество петрол, който потребяват през петролопровода "Дружба".

Брюксел даде срок на страните, които се възползваха от изключенията, до края на  2024 година да намерят алтернатива. България вече спря да купува руски петрол и рафинерията в Бургас преработва алтернативна суровина. Германия също получава петрол от "Дружба", но не руски, а от Казахстан.

Освен за петрол Унгария разчита почти изцяло на Русия и за доставката на природен газ, като част от количествата получава през Украйна. Киев съобщи, че спира транзита в края на годината, когато изтича договорът с руската страна. Така Унгария ще разчита основно на трасето през България, за да получава руския природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още