fallback

"Росатом" продаде активите си в Германия

ЕС не налага санкции срещу руската държавна корпорация, но бизнес с нея се върши трудно

16:20 | 17.07.24 г.

Германското дружество на "Росатом" Nukem Technologies Engineering Services съобщи за подписано споразумение за продажбата си на японската Muroosystems Corp. Сделката трябва да бъде финализирана до средата на август, като условията по нея не са публични.

Nukem Technologies Engineering Services беше част от Nukem Technologies - най-старата компания в света, специализирана в извеждането на ядрени мощности от експлоатация и управлението на радиоактивни отпадъци. Компанията беше купена от "Росатом" през 2009 година за сумата от 23,5 млн. евро, припомня "Комерсант".

Nukem Technologies Engineering Services се занимаваше с извеждането от експлоатация на германските реактори, но има и изградено хранилище за радиоактивни отпадъци за Хмелницката АЕЦ (в Украйна). Украинските власти проявиха интерес към оборудването за АЕЦ "Белене", за да довършат проекта за тази централа. През април пък беше съобщено, че започва работата за изграждането на други два блока, но вече по технологията на Westinghouse.

ЕС няма наложени санкции срещу "Росатом", тъй като много държави в Централна Европа зависят от нейните технологии за поддържането на ядрените си мощности, но след като Русия нахлу в Украйна, компанията получаваше все по-малко поръчки. През май 2023 година изпълнителният директор на Nukem Томас Зайполт коментира пред Bloomberg, че се водят преговори с купувач.

По данни от регистрите през 2020 година печалбата на компанията е била 20,4 млн. евро, но след това е на загуба, която достига общо 6,7 млн. евро в периода 2021-2022 година. Според източници на "Комерсант" "Росатом" е изчистила задълженията през 2023 година, за да може да бъде намерен лесно инвеститор. Сделка обаче не се е състояла заради опасенията как ще бъдат прехвърлени активите от руския собственик.

Извеждането от експлоатация е едно от перспективните полета пред инвеститорите в ядрената енергетика на фона на остаряващите мощности в Западна Европа. "Комерсант" отбелязва, че общият капацитет на ядрените реактори в ЕС е 90 гигавата, а според оценки на анализаторите от EY оборотът на пазара по извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения ще бъде в рамките на 125 млрд. - 135 млрд. долара в периода 2021-2050 година. Извеждането от експлоатация може да отнеме до 20 години. Според новия собственик на Nukem Muroosystems голям потенциал за развитие има като цяло и в азиатския енергиен сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още