fallback

"Правен казус" спира доставките на руски петрол през Украйна до Унгария

Будапеща вижда в Русия надежден енергиен доставчик и засилва зависимостта си от нея

13:16 | 17.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгария търси начин да реши правните проблеми, спрели транзита на руски петрол през Украйна, съобщи унгарският министър на външните работи Петр Сийярто по време на разговор с руския си колега Сергей Лавров. Двамата са на среща на ООН в Ню Йорк, като през юли Москва пое председателството на Съвета за сигурност.

"Има правен казус в Украйна, заради които "Лукойл" временно не доставя в Унгария", каза той, но без да навлиза в детайли, а само допълни, че се работи  по въпроса, посочва Bloomberg. Медията отбелязва, че е потърсила за коментар унгарското Министерство на външните работи, унгарската петролна компания Mol, както и украинската "Нафтогаз", която отговаря за транзита, но не е получила повече яснота за ситуацията.

През август 2022 година руската "Транснефт" съобщи, че не може да плати транзитните такси на Украйна заради наложените санкции. Тогава Унгария и Чехия създадоха механизъм, по който транзитът да продължи, поемайки таксите. Трансакцията беше поета от европейска банка

ЕС забрани вноса на руски петрол през морските терминали, като остави изключение само за България до края на 2024 година. Страната ни обаче прекрати вноса на руски петрол още през март 2024 година. Унгария, Словакия и Чехия също получиха отстъпка от Брюксел, тъй като нямат излаз на море и ЕК не забрани вноса на петрол през петролопроводи. Но това изключение също изтича в края на тази година - ЕК даде година и половина срок на трите държави да намерят алтернатива на руския петрол.

И трите държави са зависими изцяло от петролопровода "Дружба", като варианти са през тръбите да получават петрол от друг източник, както например Германия (от Казахстан) или да направят заявки за покупки от морските терминали в съседни страни.

Унгария обаче усилва своята енергийна зависимост от Русия на фона на санкциите на ЕС, сключвайки допълнителни анекси за доставки на природен газ, например. В началото на юли унгарският премиер Виктор Орбан посети Москва, а според медийни публикации Будапеща е вдигнала ветото си срещу много от политиките на общността по отношение на Украйна в замяна на гаранции, че ще продължи да строи ядрената си централа по руска технология и ще запази отношенията си с енергийния сектор на Русия.

По данни на статистиката през 2023 година Унгария е купила 5 млн. тона руски петрол, което е намаление от 2% спрямо 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още