fallback

Африкански банки опитват да съживят строителството на най-големия енергиен проект в света

Плановете са свързани с хидроенергиен комплекс на р. Конго

15:57 | 16.07.24 г.

Африкански банки за развитие опитват да подновят строителството на най-големия проект за генериране на енергийна мощност в света, пише Bloomberg. Става въпрос за хидроцентрала в Демократична република Конго, чиято реализация е в застой от десетилетия.

В проекта се включват две държавни банки от Южна Африка, финансовото звено на БРИКС, Африканската експортна банка и Африканската банка за развитие.

Ако петте инвеститора успеят да реализират идеята, то на река Конго, която е третата по големина в света, ще се появи хидроенергиен комплекс с капацитет от 40 гигавата. Проектът стартира преди 40 години, но разтърсената от граждански войни и корупция страна така и не успя да намери средства, за да го реализира.

Според някои оценки строителството ще коства 80 млрд. долара, пише още Bloomberg. Анализатори отбелязват, че инвестиционните банки ще трябва да привлекат и партньори от частния сектор, за да бъде финализиран този амбициозен проект.

Голяма част от произведената електроенергия ще се използва за работата на кобалтовите и медните мини в страната, които се управляват от компании като CMOC, China Railway Group и Glencore.

Друга част от произведената електроенергия може да бъде доставяна в Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още