fallback

Финансовата стабилност на "Булгаргаз" е застрашена без предоговаряне с Botas

Компанията не е платила задълженията си за резервирания капацитет през юли към турската компания

12:45 | 11.07.24 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Булгаргаз" няма да може да поеме своите финансови ангажименти, ако договорът с Botas не бъде предоговорен. Това е посочило дружеството си в писмо до турската компания, с което иска разговори по подписания в началото на 2023 година договор, съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание. "Булгаргаз" плаща по 486 хил. долара на ден за запазения капацитет, а до края на юни е използвал едва 15% от годишния резервиран капацитет.

По думите на Малинов през юни сумата за резервирания капацитет е била намалена с 12 млн. лева след договорки с турската страна, а през юли "Булгаргаз" е съобщил, че не може да покрие задълженията си.

Предсрочно прекратяване на договора с турската копания обаче би коствало 2 млрд. долара, които "Булгаргаз" трябва да изплати под  формата на компенсации, коментираха депутати. Малинов потвърди отново, че договорът е много неизгоден за България и страната се опитва да продаде част от правата по него на трети страни.

Министърът отказа да даде подробности, защото са търговска тайна, но документацията ще бъде внесена в секретното деловодство на парламента. Малинов уточни още, че две компании от Молдова и Украйна са проявили интерес да участват в преговори, за да купят правото да ползват турските съоръжения. "Булгаргаз" е провел две тръжни процедури, на които са участвали други две компании с интерес към услугите на Botas.

В момента България води допълнителни преговори за намаляване на резервирания капацитет и на цената на получаваната услуга, промяна на ценообразуването и възможности за едностранно прекратяване, както и прехвърляне на правата на трети страни - в пълен обем. Все още не е приключила и проверката на Европейската комисия дали договорът отговаря на европейските изисквания, каза още Малинов.

Пред народните представители служебният министър съобщи, че плановете са Вертикалният газов коридор да бъде въведен в експлоатация през първото тримесечие на 2026 година. Всички процедури и обществени поръчки по него на българска територия са сключени, посочи още Малинов.

Той беше категоричен, че има осигурени достатъчно количество газ за новия зимен сезон - от договора за доставка от Азербайджан, газохранилището в Чирен, както и количества газ, които се съхраняват по силата на споразумението с турската Botas, които се съхраняват в Турция. По думите на Малинов над 2 млн. мегаватчаса газ на "Булгаргаз" се съхраняват от турската компания.

"Булгаргаз" вече не е единствен доставчик на природен газ, коментира още енергийният министър и допълни, че на пазара вече има 118 компании с лиценз за търговия с природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 11.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още