fallback

Износът на руски петрол записва рязък спад без видима причина в началото на юли

Приходите от продажба на петрол в хазната се свиха до 1,44 млрд. долара в първата седмица на месеца

18:01 | 09.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В първата седмица на юли износът на руски петрол по море записа изненадващо рязко понижение - с 990 хил. барела на ден, до най-ниското си ниво от края на януари, когато бури затвориха част от петролните терминали. Според анализите на Bloomberg, базирани на движението на танкери и съпоставени със статистиките на петролния търговец Vortexa и анализаторската компания Kpler, през първите дни на месеца Русия е изнасяла по 2,67 млн. барела на ден.

Няма видима причина за това съществено намаление, но доставките намаляват през почти всички терминали, пише още Bloomberg. Изключение са Мурманск, където е обслужен само един кораб, както и през предишни периоди, и Сахалин, откъдето за втора седмица няма износ.

Едно от възможните обяснения за това понижение е съобразяването с политиката на ОПЕК+ за ограничаване на добивите, заради което няма достатъчно петрол за износ.

В последните четири седмици, приключили на 30 юни, износът на руски петрол намалява  с 250 хил. барела дневно до 3,27 млн. барела. Това е най-ниското ниво за последните близо пет месеца, допълва още Bloomberg.

Намаление има по отношение на доставките за Китай - до 900 хил. барела дневно, след 1,11 млн. седмица по-рано. Без промяна остават доставките през петролопроводите - 800 млн. барела на ден. По-рано днес (9 юли) източници на Ройтерс съобщиха, че Саудитска Арабия е намалила съществено цената на петрола си и през август Китай отново ще увеличи покупката на петрол до поне 44 млн. барела, след 36 млн. барела през юли.

Незначително намаляват доставките за Индия - до 1,75 млн. барела на ден, спрямо 1,78 млн. барела на ден през юни. До 365 хил. барела на ден намаляват доставките за Турция, сочат още данните.

Заради съществено намалените обеми намаляват и приходите от продажбата на петрол - до 1,44 млрд. долара в периода 1-7 юли. В последната седмица на юни те бяха в размер на 1,92 млрд. долара. В същото време спря и тенденцията, наблюдавана през последния месец за непрекъснат седмичен ръст на цената на руския петрол.

Приходите са съществено по-ниски от пика, записан през юни 2022 година (2,17 млрд. долара), но и над дъното от 930 млн. долара, които Русия получи в началото на декември 2022 година, когато Западът въведе санкции срещу търговията с петрола ѝ.

По отношение на санкциите срещу танкерите на "Совкомфлот" три от 21-те бяха натоварени с петрол и в един момент изчезнаха от системите за следене на движението на морските съдове. Повечето танкери са закотвени в терминалите и не е ясно дали се товарят в момента или не, допълва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още