fallback

"Булгаргаз" подаде иск за компенсации за 400 млн. евро срещу "Газпром"

Руският газов гигант не е реагирал на поканата за доброволно погасяване на задълженията

14:34 | 09.07.24 г. 8

"Булгаргаз" е завела иск за обещетения в размер на 400 млн. евро в Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж срещу "Газпром Експорт", съобщиха от българската газова компания. Причината са спрените доставки през април 2022 година, месеци преди изтичане на договора между двете компании.

Тогава "Газпром Експорт" поиска едностранна промяна в начина на плащане, но българската страна прецени, че тя крие рискове и не се съгласи и руският гигант спря доставките.

Срещу "Газпром" има заведени дела от няколко европейски компании заради спрените доставки през 2022 година. Компанията обикновено се обръща към местните съдилища, които да забранят на бившите клиенти да търсят правата си в чужбина, цитирайки като причина невъзможността на "Газпром" да се защити заради санкциите срещу Русия.

Германската компания Uniper обаче вече осъди дългогодишния си доставчик и арбитражът в Стокхолм ѝ присъди компенсация в размер на 13 млрд. евро за неизпълнение на ангажиментите от руска страна. Арбитражният съд в Санкт Петербург беше издал забрана и за Uniper да съди "Газпром", а при нарушение компанията трябваше да плати аналогична на присъдената от съда в Стокхолм сума. На този етап няма развитие по делото. Една от основните причини Uniper да заведе иска е прекратяването на дългосрочния договор за доставка с "Газпром", който изтичаше след 2030 година.

Междувременно "Газпром" съобщи и за първа загуба в годишните си финансови отчети от близо 25 години, породена от загубата на европейските пазари.

През май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи пред медии, че "Булгаргаз" е изпратила покана до "Газпром" за доброволно уреждане на претенциите, но е нямало реакция, става ясно от съобщението на газовия доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още