fallback

Срив или триумф – какво донесе на Европа Зелената сделка?

Ще гарантира ли Зеленият пакт енергийната независимост на ЕС, коментират петима експерти в анкета на BloombergTV Bulgaria

17:37 | 08.07.24 г. 1

Голямата идея на Европа за екологична икономика среща голямо противопоставяне, но и реална подкрепа. Затова BloombergTV Bulgaria пита петима експерти: „Какви последствия донесе за Европа Зелената сделка?“.

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски":

Последствията все още са положителни и се очаква да бъдат още по-положителни. Зелената сделка дава финансови инструменти за инвестиране в ESG проекти, ВЕИ и съхранение на енергия. Целта на тази политика е Европа да стане все по-енергийно независима. Европа внася две трети от енергията, която потребява, и за да не зависи от други държави, е добре да започне да произвежда енергия за себе си. От друга страна, трябва да се обърне внимание и на околната среда.

Мартин Белчев, ръководител на икономически проучвания за Европа във FrontierView:

Последните две години видяхме много нови инвестиции в зелена енергия и електрически автомобили. Голяма част от този огромен бюджет е под формата на по-ниски данъци и стимули за нови инвестиции, и по този начин ЕС беше с една крачка назад от подобна сделка, която видяхме в САЩ. Трябва да се спомене обаче, че въпреки всички тези трудности след изборите за Европейски парламент ще видим някои промени в това как тези фондове се пускат в икономиката. Когато погледнем новите инвестиции, голяма част от тях идват в зелените сектори. Но резултатите са малко разочароващи, особено като се има предвид, че ЕС имаше доста по-амбициозни цели.

Михаил Кръстев, икономист

Последствията за Европа след Зелената сделка са, че дойде нейното преосмисляне. Виждаме, че политиките, свързани с ограничаване на въглеродните емисии, със забраната за двигатели с вътрешно горене и забраната на добив на различни енергийни източници, допринесоха за по-лошото икономическо състояние на Европа. Голяма част от държавите в ЕС се намират или на границата на рецесия, или при толкова нисък растеж, че на практика са в стагнация. Това е една от причините държавите от ЕС да се представят по-зле от конкурентите си от други континенти.

Къде е балансът между тези реформи и конкурентоспособност на европейската икономика? С какви финансови програми може да се гарантира промяна в стопанството на Европа в дългосрочен план? Ще предприеме ли новото ръководство на ЕС сериозни промени в Зелената сделка? Отговорите на тези и други въпроси може да разберете от видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria, и от коментарите на икономиста Юлиян Войнов и финансовият анализатор в ПФБК Михаил Димитров.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още