fallback

Ангажиментът на петролния сектор да ограничи метана е изправен пред изпитание в Азия

Газова платформа в Тайландския залив отделя метан с много по-бърз трем от средния за индустрията

10:56 | 05.07.24 г.

Платформа за природен газ в Тайландския залив привлече вниманието на индустрията и предизвика опасения относно емисиите на метан, регистрирани за първи път преди повече от десетилетие - пореден тест за глобалния ангажимент за ограничаване на генерирането на парниковия газ, пише Bloomberg.

Емисиите от обекта, управляван от съвместно предприятие между звена на две държавни енергийни компании – малайзийската Petroliam Nasional и тайландската PTT Exploration and Production – са били наблюдавани най-малко 60 пъти със сателит от 2013 г. насам, като едва наскоро собствениците са били призовани да се заемат с проблема.

И двете компании влизат в списъка с около 50 производители на петрол и газ, които се споразумяха през декември на конференцията за климата на ООН COP28 да намалят отделянето на метан близо до пълно зануляване до 2030 г. и да спрат рутинното изгаряне на природен газ.

Това означава, че съвместното предприятие Petronas-PTTEP, разположено в зоната за съвместно развитие на Малайзия и Тайланд, се приема като индикатор за ангажимента на индустрията да ускори напредъка в намаляването на емисиите.

„Като се има предвид мащабът и постоянството на тези емисии, са необходими бързи действия за справяне с тях“, изтъква Манфреди Калтагироне, ръководител на Международната обсерватория за емисиите на метан към ООН (IMEO). Обсерваторията е създадена през 2021 г., отчасти за проследяване на най-големите източници на газ в света и за предупреждаване на операторите и правителствата за предприемане на конкретни мерки.

IMEO наскоро предупреди акционерите за емисиите на метан при операцията в Тайландския залив на 14 май, като това е предхождано от подобни уведомления през април и ноември миналата година, потвърди организацията по-рано тази седмица.

Обектът отчита среден темп на отделяне на метанови емисии от 4650 килограма на час, показват сателитни наблюдения от последното десетилетие. Това е много по-висок темп в сравнение със средните нива на отделяне на метан, регистрирани на други места.

Отделянето на метан от платформата не е резултат от течове и съоръжението остава безопасно, изтъква Petronas. Звеното на производителя „работи в тясно сътрудничество с нашите акционери за непрекъснати подобрения на работата“, добавя компанията.

Подразделението на PTTEP „сътрудничи напълно“ в усилията за намаляване на емисиите и в изпълнението на плана за управление на метана в рамките на съвместното предприятие, обяви компанията майка.

Както Petronas, така и PTTEP отказаха да уточнят причината за емисиите на метан от платформата.

Отделянето на метан вероятно се дължи на изгаряне - процес, който обикновено се използва за изгаряне на излишния или отпадъчен газ или за превръщане на метан в по-малко вреден въглероден диоксид, посочват IMEO и други учени.

Данни от обсерваторията и други източници предполагат, че факелът на офшорната платформа е непостоянен и често спира, вероятно поради силни ветрове или големи количества газ, коментира Матю Джонсън, научен директор на Лабораторията за изследване на енергията и емисиите в университета „Карлтън“.

„Въпреки че факелът изглежда запален, той отделя достатъчно неизгорял метан, за да бъде видимо това от космоса чрез сателитите за откриване на метан“, посочва Калтагироне от IMEO.

Намаляването на отделянето на метан от добива на въглища, петрол и газ е широко прието като един от най-бързите и евтини методи за ограничаване на планетарното затопляне.

Неуспехът с ограничаването на генерирането на метан в Тайландския залив може да се превърне във възпиращ фактор за някои клиенти на газ, въпреки че повечето купувачи просто търсят най-евтиния източник, смята Робърт Н. Ставинс, професор по енергетика и икономическо развитие в Харвардския университет. Това също може да бъде фактор, който ще повлияе на усилията на Тайланд и Малайзия да постигнат националните цели за намаляване на емисиите съгласно Парижкото споразумение, добавя той.

Договорът за декарбонизация на индустрията за петрол и газ, приет на COP28, предлага рязко намаляване на емисиите на метан до края на десетилетието, въпреки че целите не са обвързващи.

Petronas и PTTEP също са членове на т.нар. Партньорство 2.0 на ООН за анализ на метана от добива на петрол и газ, което има за цел да подобри измерването и мониторинга на отделянето на метан. Успехът на тази група ще зависи от добавянето на повече компании и от това „дали нейната рамка може да се развие отвъд отчитането на емисиите до намаляването“, посочват анализатори на BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още