fallback

Украйна преговаря за транзит на азерски вместо руски газ за Европа

Споразумението за транзита на руски газ за Европа между Украйна и Русия изтича в края на 2024 г. и се очаква да не бъде подновено заради войната

16:40 | 03.07.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Украйна води преговори за транзит на природен газ от Азербайджан до Европейския съюз (ЕС), за да запази ролята си на транзитна страна и да помогне на западните съседи да гарантират енергийна сигурност, пише Bloomberg, като се позовава на президента на страната Володимир Зеленски.

Сделката за замяна на руския газ с азерски е „едно от предложенията“, които се обсъждат в момента, коментира Зеленски в интервю за Bloomberg TV. „С това се занимават службите на кабинета“, допълва той.

Европа се опита да се откаже от руския газ, след като в края на февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна. Някои европейски държави обаче продължават да получават руски газ чрез тръбопровод, който пресича Украйна.

Споразумението за транзита на руски газ за Европа между Украйна и Русия изтича в края на 2024 г. и заради бушуващата война се очаква да не бъде подновено, т.е. газовите потоци вероятно ще спрат.

„Сега се обмислят алтернативни стъпки за това как можем да използваме тръбопровода за друг доставчик на газ, друга държава. Водят се преговори“, казва Зеленски. „Ние не искаме да продължаваме газовия договор с Руската федерация. Не искаме те да правят пари тук“, добавя той.

Графика: Bloomberg

Настоящата сделка между украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“ и руската „Газпром“ беше подписана през 2019 г. Bloomberg News писа миналия месец, че европейски служители са преговаряли транзита на руски газ през Украйна да продължи.

Обширната газопроводна мрежа на Украйна може да осигури изключително важно финансиране за икономиката - приходите от транзит на газ за 2021 г. възлизат на около 1 млрд. долара.

Има опасения обаче, че газовата инфраструктура може да стане цел на военни атаки, които да доведат до пълна неизправност. Москва вече се опита да повреди част от инфраструктурата за съхранение на газ в Украйна при удари по-рано тази година.

„Ако това е нормален договор за доставка на неруски газ за европейски страни, които ни харесват, тогава ние като бъдещи членове на ЕС ще трябва да подкрепим нашите приятели“, казва Зеленски.

Някога Украйна беше основна транзитна страна за руския газ за Европа – оттам се удовлетворяваха около четвърт от нужните количества синьо гориво на Европейския съюз (ЕС).

Транзитът се сви, след като Русия пусна алтернативни маршрути, заобикалящи страната, и когато Москва ограничи потоците към големите вносители в Европа в разгара на енергийната криза след началото на войната.

Русия все още доставя около 15 млрд. кубически метра газ в Европа през Украйна, който се ползва основно от Словакия и Австрия.

Азербайджан заяви, че иска да увеличи износа си на газ за Европа, но все още не е осигурил достатъчно дългосрочни сделки, за да инвестира в по-нататъшно производство. Докато не успее да увеличи капацитета, може да разменя товари с Русия, което не е необичайно на пазарите на петрол и газ, когато не е възможно физически да се достави гориво от едно място на друго.

Въпреки че на теория това би могло да бъде от полза за Русия в краткосрочен план, ако позволи на Москва да изпраща своя природен газ другаде, подобно решение вероятно би било временно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още