fallback

Филипините изпреварват Китай и Индонезия по зависимост от въглищата

Изкопаемите твърди горива доминират в енергийния микс на островната страна, като техният дял в енергийния ѝ микс расте през 2023 г. до 61,9% спрямо 59,1% през 2022 г.

15:23 | 03.07.24 г.

Зависимостта на Филипините от въглищна енергия е нараснала до 62% миналата година, с което островната страна изпреварва Китай, Индонезия и Полша по този показател, съобщава CNBC, цитирайки изследване на базирания в Лондон енергиен мозъчен тръст Ember.

Филипините са и най-зависимата от въглища страна в Югоизточна Азия през 2023 г., тъй като темпът на налагане на електроенергия от възобновяеми източници остава слаб. Делът на произведената електроенергия от въглища в страната се покачва до 61,9% през миналата година спрямо 59,1% през 2022 г.

Като цяло производството на въглища в страната също се е повишило с 9,7%, което е повече от 4,6-те процента увеличение на търсенето на електроенергия, се посочва в доклада на Ember.

„Въглищата изиграха важна роля в енергийната сигурност на Филипините. През 90-те години (на миналия век) бяха изградени много нови въглищни електроцентрали, за да отговорят на нарастващото търсене на електричество“, изтъква пред CNBC Динита Сетявати, старши анализатор на електроенергийната политика за Югоизточна Азия в Ember Climate. „Към днешна дата зависимостта от тези въглищни електроцентрали остава“, добавя тя.

Индонезия — петият по големина производител на въглища в света — следва плътно Филипините, като делът на електроенергията, генерирана от въглища в страната, достигна нови върхове от 61,8% през 2023 г.

„Индонезия и Филипините са двете най-зависими от въглищата държави в Югоизточна Азия и тяхната зависимост нараства бързо“, посочва мозъчният тръст, добавяйки, че регионът на Югоизточна Азия е отбелязал ръст от 2 процентни пункта в зависимостта си от въглища до 33% спрямо 31% през 2022 г.

Китай направи крачка в намаляването на зависимостта си от най-мръсното изкопаемо гориво за производство на електроенергия, като търсенето в най-голямата икономика в Азия достига 60,7% през 2023 г. – по-малко от Индия (75,2%) и Полша (61%).

Най-големият производител на въглища в света, Китай, постигна забележителен напредък в развитието на възобновяемата енергия. В резултат на това се наблюдава забавяне на темпа на увеличаване на емисиите - от средно 9% годишно между 2001 г. и 2015 г. до 4,4% годишен темп между 2016 г. и 2023 г., изтъква Ember, добавяйки, че чистото електричество е допринесло за 35% от общото производство на електроенергия в Китай.

Индонезия и Филипините изостават при възприемането на ВЕИ

Индонезия и Филипините все още изостават при замяната на въглищата като основен източник на електроенергия, а увеличаването на възобновяемата енергия в техния микс е от първостепенно значение.

„Индонезия и Филипините отбелязаха ограничен растеж в производството на електроенергия от възобновяеми източници, тъй като техният вятърен и слънчев потенциал остава почти изцяло неизползван“, се посочва в доклада.

Ember изтъква, че производството на вятърна и соларна енергия във Филипините се е увеличило само от по-малко от 1 тераватчас (ТВтч) през 2015 г. до 3,7 ТВтч през миналата година. Това е значително по-бавен темп от растежа в останалата част от региона, където генерирането на електроенергия от вятър и слънце се покачва с 46 ТВтч от 2015 г. до 2023 г. - главно благодарение на Виетнам.

„Увеличаването на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) трябва да се извърши успоредно със забавянето на темпа на производство на енергия от въглища в Индонезия и Филипините“, коментира Сетявати от Ember.

Правителството на Индонезия трябва да засили амбициите си за разширяване на възобновяемата енергия, смята тя, добавяйки, че трябва да бъдат въведени нови политики за насърчаване на развитието на слънчевата и вятърната енергия.

„Например стимули за потребители на покривни соларни инсталации, облекчаване на изискванията за местно съдържание за производителите на вятърна и слънчева енергия и публично финансиране на научни изследвания в областта на слънчевите и вятърните технологии“, изтъква Сетявати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още