fallback

Все още не е ясно кога ще започнат доставките на газ от терминала край Александруполис

Енергийният министър Владимир Маринов настоя за решителни мерки за въвеждане на съоръжението в експлоатация до края на 2024 г.

21:23 | 02.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като пускането в експлоатация на газовия терминал край гръцкия град Александруполис беше отложено за по-късно през годината, остава неясно кога България ще получи първите доставки на природен газ от съоръжението.

Първоначално гръцката проектна компания „Газтрейд“ трябваше да стартира работата на терминала през април тази година, но поради технически проблеми въвеждането му в експлоатация беше отложено за последното тримесечие.

Междувременно енергийният министър на България Владимир Маринов настоя за решителни мерки за пускането на съоръженията по време на среща с ръководството на „Газтрейд“, в която българската държава чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД държи 20% от акционерния капитал.

„Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на региона. Реализацията на проекта е един от основните приоритети за нас, тъй като чрез неговата инфраструктура се очакват доставки на втечнен газ от САЩ и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна“, подчерта Малинов.

В рамките на срещата бе постигнато съгласие, че в срок до 15 юли ще бъде начертан ясен план с конкретизирани технически решения с цел въвеждане в експлоатация в най-кратки срокове.

„Считам, че следва да бъдат предприети решителни мерки от страна на „Газтрейд“ за отстраняване на дефекта и въвеждане на съоръжението в експлоатация в рамките на настоящата календарна година. Допълнително забавяне е абсолютно недопустимо с оглед стратегическото значение на терминала за осигуряване на енергийните доставки за региона“, подчерта Малинов.

По думите му след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година алтернативните доставки ще са с водеща роля за енергийната система на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още