fallback

Производството на соларна енергия в Германия достигна нов рекорд

Очаква се генерирането на такъв тип енергия да нарасне с 34% това лято в сравнение със същия период на 2023 г., изчислява BloombergNEF

21:03 | 25.06.24 г. 8
Автор - снимка
Създател

Соларната енергия в Германия поставя нов производствен рекорд, тъй като възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) заемат все по-голям дял от енергийния микс на страната, съобщава Bloomberg.

Производството на слънчева енергия достигна 47 198 мегавата по обяд берлинско време, става ясно от данни на European Energy Exchange AG. Очаква се генерирането на такъв тип енергия да нарасне с 34% това лято в сравнение със същия период на 2023 г., изчислява BloombergNEF.

Това означава, че рекордът в Германия - вече лидер в Европа при производството на възобновяемата енергия - скоро ще бъде счупен отново, когато страната добави още капацитет.

Производството на соларна енергия в Германия расте на фона на увеличаващия се капацитет. Графика: Bloomberg

Слънчевото време в цяла Европа стимулира производството на енергия от наскоро разширените соларни паркове, измествайки природния газ и другите горива, използвани за производство на електроенергия. Това кара цените да падат около средата на деня, тъй като мрежата не може да поеме цялото производство, но цените остават високи в други периоди от денонощието, когато страната разчита на газа.

Цените на търгуваната в сегмента Ден напред електроенергия паднаха до 75,60 евро за мегаватчас.

Средната температура в Берлин се очаква да се повиши до 26 градуса по Целзий сряда, с 8 градуса над 30-годишната норма. Това повишава търсенето на електроенергия от климатици, помагайки да се абсорбира нарастващото слънчево производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 25.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още