fallback

Hyundai E&C подписа меморандум за сътрудничество с "Главболгарстрой"

"Главболгарстрой" е първата българска компания, която Hyundai E&C избира за партньор по изграждането на двата нови ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй"

16:00 | 25.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Корпоративната група "Главболгарстрой" и втората в света компания за ядрено строителство Hyundai Engineering and Construction (Hyundai E&C) подписаха споразумение за сътрудничество по изпълнение на важни за страната и региона инфраструктурни проекти, включително 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". "Главболгарстрой" е първата българска компания, която Hyundai E&C избира за партньор по изграждането на двата нови ядрени реактора. Реакторите ще бъдат първите в Европа, изградени по технологията AP-1000, характеризираща се с пасивна система за охлаждане.

На официално събитие в София корейската компания представи опита си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности и визията си за безопасно и иновативно развитие на ядрената енергетика в България.

На конференцията присъстваха служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, председателят на Комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание Делян Добрев, главният изпълнителен директор на Hyundai Engineering and Construction Янг Джун Юн, председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг" Калин Пешов, както и други представители на енергийния и строителния сектор в страната.

„За нас е огромна чест да бъдем избрани за партньор в АЕЦ "Козлодуй", която представлява много ценен енергиен източник за България и региона“, каза Янг Джун Юн.

През последните 50 години Hyundai Engineering and Construction работи интензивно в изграждането на големи атомни електроцентрали и на малки модулни реактори. Янг Джун Юн сподели, че компанията има богат опит в областта на ядрената енергетика и е построила първата ядрена централа в Корея през 1970 г.

По време на събитието служебният енергиен министър Владимир Малинов заяви, че на първо място при развитието на ядрената енергетика в страната ще бъде спазване на всички международни норми за безопасност и защита на околната среда.

Министърът посочи, че според предварителните споразумения с корейския концерн се изисква максимално участие на българския бизнес в проектирането и изграждането на проекта. Очаква се за изграждането на двата нови блока на площадката да са необходими близо 10 хил. работници.

За да се гарантира необходимата довеждаща инфраструктура и да се осигурят подходящи и безопасни условия на труд за всички тези работнци, Hyundai E&C започват предварителни срещи с представителите на българския бизнес.

Като изпълнител на множество стратегически проекти в Югоизточна Европа "Главболгарстрой" очертава като свой приоритет работата си по важни инфраструктурни обекти, включително изграждането на енергийни съоръжения и инфраструктура. Компанията се ангажира с внедряването на най-новите технологии и екологични стандарти, за да гарантира устойчиво и ефективно развитие на енергийната мрежа в региона.

Hyundai Engineering and Construction е втората най-голяма компания за ядрено строителство в света с 54-годишна история. Реализирала е над 120 нефтени и газови проекта за най-големите световни компании. До момента корейската компания е изградила 24 ядрени блока, като в момента има 3 в строеж. Общият капацитет на всички построени от Hyundai Engineering and Construction ядрени мощности възлиза на 27 гигавата.

Двата реактора с технология АП1000, които Hyundai Engineering and Construction ще построи в България, ще бъдат първите с такава технология в Европа.

Снимка: Иван Миладинов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 25.06.24 г.
Още от Енергетика виж още