fallback

Виетнам влиза в конфликт със зелените си цели заради строеж на въглищна централа

Страната се готви да изгради нова въглищна електроцентрала, като разработчикът Toyo Ventures си е осигурил заем от близо 1 млрд. долара

22:35 | 24.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Плановете за изграждане на дълго отлагана въглищна електроцентрала във Виетнам се придвижват напред 18 месеца след като страната обяви план за постепенно загърбване на изкопаемите горива, съобщава Bloomberg.

Топлоелектрическата централа Song Hau 2 е подписала споразумение за свързване с мрежовия оператор на Виетнам и е осигурила заем от 980 млн. долара за закупуване на оборудване, заяви разработчикът Toyo Ventures Holdings Berhad.

Проектът за генериране на електроенергия чрез въглища на стойност 2,7 млрд. долара, който се разработва повече от десетилетие, ще генерира 2,1 гигавата мощност в южната провинция Хау Жианг.

Работата по проекта напредва повече от година, след като виетнамските политици подписаха пакет за финансиране на енергийния преход на стойност 15 млрд. долара с богати страни, които да помогнат на Виетнам да ускори премахването на въглищата от своя енергиен микс.

Ако централата бъде построена, това може да постави Виетнам в нарушение на въпросното споразумение, предупреждава групата за защита на климата Energy Shift Institute.

Като част от сделката, известна като „Партньорство за справедлив енергиен преход“, Виетнам се ангажира да запази основния си капацитет за производство на въглищна енергия на 30,2 гигавата до 2030 г., което е с около 7 гигавата по-малко от планираното преди това. Предвид сегашния въглищен капацитет на страната и това, което вече е в процес на изграждане, централата Song Hau 2 може да тласне страната над тази граница, коментира Кристина Нг, управляващ директор на Energy Shift Institute.

По-рано тази година САЩ и още десетки други страни обявиха подкрепата си за утрояване на капацитета на възобновяема енергия до 2030 г. Идеята ще обедини някои от големите икономики в развиващия се свят - Нигерия, Южна Африка и Виетнам, както и от развитите икономики Австралия, Япония и Канада. В инициативата ще се присъединят още Чили, Перу, Замбия и Барбадос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 24.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още