fallback

ЕС наложи първите санкции срещу газовия сектор на Русия

Унгария вдигна ветото си, след обещание, че АЕЦ "Пакш ІІ" няма да бъде подложена на санкции

12:56 | 20.06.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕС одобри 14-я пакет със санкции срещу Русия от началото на пълномащабната война, която започна Москва в Украйна. В текстовете за първи се включват мерки срещу руския газов сектор.

Мярката се дискутира от месеци, но в крайна сметка страните от ЕС са успели да преодолеят съпротивата на Унгария. Страната е против санкции за руския енергиен сектор, но според източници на европейското издание Politico Будапеща е вдигнала ветото си срещу обещание, че ЕС няма да спре проекта за разширението на АЕЦ Пакш ІІ, което се реализира от "Росатом".

В предложението на Европейската комисия беше включена забраната за пренасочване на доставки с втечнен газ от територията на общността към трети държави, както и на инвестиции в нови проекти, свързани с втечнен газ. Това е първата мярка, засягаща газовия сектор на Русия, макар и в Брюксел все още да не изглеждат готови за директна забрана на вноса.

14-я пакет забранява още на европейските банки да използват извън Русия алтернативата на SWIFT, която изготви руската Централна банка - SPFS, както и трансакции с компании, които използват системата. Въведени са и санкции срещу компании от Китай, Турция и Индия, които нарушават мерките, ограничаващи достъпа на Русия до стоки с възможна двойна употреба, или подкрепящи военната индустрия.

В списъка със санкционираните се включват още и танкери, които Русия използва за заобикаляне на западните мерки за руския петрол.

14-я пакет се обсъжда от месеци и в крайна сметка е одобрен единодушно от представителите на 27-те страни от общността. Според източници на Politico е имало силна съпротива от страна не само на Унгария, но и от Германия за изненада на повечето наблюдатели. Германските опасения са свързани основно с нови ограничения за европейския износ, които присъстват в пакета.

Всеки опитва да запази интересите на своята страна, коментират дипломати пред Politico и не пропускат да припомнят, че Германия често остро критикуваше Унгария за блокиране на политика за Украйна. "Реалността сега удари Германия тежко. Наречете го карма", коментира източник на изданието.

В крайна сметка от пакета е премахнат текст, за който Германия се опасява, че засягат интересите на малкия бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още