IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната дава предимство на Westinghouse в дългогодишната битка за Европа

След нахлуването на Русия в Украйна "Росатом" може да загуби 34 реактора

11:02 | 18.06.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Европа работят 34 реактора от типа ВВЕР, разработени от "Росатом", пише в анализ The Wall Street Journal. Доскоро те разчитаха основно на руската корпорация и дъщерната ѝ компания ТВЕЛ за доставка на оборудване и гориво. След началото на войната в Украйна обаче доминиращото положение, което руската компания има в Европа, започва да се пропуква, посочва изданието.

От 2022 г. търговските преговори между Украйна и Русия са до голяма степен блокирани и това означава, че Киев не може вече да разчита на гориво и други компоненти за своите ядрени централи, които произвеждат около половината от енергията в микса на страната. От ситуацията се възползва американската компания Westinghouse - тя се зае да доставя гориво за реакторите в страната, както и планира изграждането на два нови блока в Хмелницката АЕЦ. В средата на април започна подготовката за един от тях.

Плановете на Киев са да изгради общо девет блока по технологията на американската компания - AP 1000, както и да започне да произвежда горивото за ядрените си реактори. Част от стратегията е и покупката на оборудването за АЕЦ "Белене", с което да довърши два реактора в Хмелницката АЕЦ.

Това не е първият опит за превземането на Европа от страна на Westinghouse. Компанията се опита да достави гориво за реакторите от съветски тип още в началото на века. Опити за внедряване бяха направени в Чехия и в Украйна (в най-голямата европейска ядрена централа), но те се оказаха несполучливи и компанията трябваше да преработи своето гориво.

Сега Запорожката централа е окупирана от руските сили, но допреди малко повече от две години работеше с американското гориво. Осигуряването на доставки и за останалите реактори би било пробив за Westinghouse за цяла Европа.

Заради войната Русия загуби 15 реактора (заедно с шестте в Запорожката АЕЦ) в Украйна, за които доставяше гориво, коментира директорът на "Енергоатом" Петро Котин пред WSJ. В момента "Росатом" държи монопол над доставките на гориво за реакторите от типа ВВЕР 440, но според коментари на Westinghouse, която всъщност от края на 2022 година има канадски собственик, се работи и за замяната на това гориво. Очакванията са, че първите касетки ще пристигнат през тази година.

Това може да е само началото, след като страните от ЕС също започнаха да търсят алтернативи на доставките на ядрено гориво от Русия. България например вече зареди първите касетки на американската компания, вече с променен дизайн, в V реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Според WSJ руската компания няма намерение да се предаде лесно. Изданието твърди, че има достъп до документи, според които "Росатом" опитва да дискредитира конкурентите си, плашейки Европа с втори "Чернобил". От руската корпорация обаче категорично отхвърлят тези твърдения и заяват, че прилагат принципа на нулева толерантност към подобни подходи. От Кремъл допълват, че подкрепят честната конкуренция.

За Украйна доставката на гориво за т.нар "малки" реактори е вече спешна - без нея страната ще загуби още генериращи мощности, което може да се окаже сериозна предпоставка за срив на системата през следващите месеци след масираните удари по енергийната инфраструктура на страната.

Вероятно първите ще бъдат в ядрената централа в Ривне. Тя е разположена в западните части на Украйна и далеч от фронтовата линия, но снаряди и ракети често се взривяват в областта, съдейки по съобщения на украинските ВВС в последните седмици. 

Заради проекта компанията стартира промени за завода си в Швеция, който доставя и касетките за българския реактор. Работата се ускори, компанията купи ново оборудване и организира промяна на производствения процес. Няма рискове с безопасността, казват още от компанията, отчитайки, че работят на ускорен режим, при това и за държавата, в която беше регистрирана една от най-големите ядрени катастрофи в света - тази в Чернобилската АЕЦ. Ускоряването на процеса обаче прави горивото по-скъпо. Част от компонентите вече се принтират с 3D-принтер, което спестява част от производствените разходи и прави продукцията с по-постоянно качество.

Преди малко повече от 20 години Westinghouse доставяше гориво за финландските реактори от типа ВВЕР 440. Тогава обаче ТВЕЛ предложи своята разработка, която беше икономически по-изгодна и си върна клиента.

Другият вариант за доставки е френската Framatome, част от френския енергиен гигант EDF. Планира се компанията да стане доставчик за VІ блок в АЕЦ "Козлодуй" и на този етап новото гориво няма да се нуждае от сертификат, защото се произвежда по лиценз на ТВЕЛ и е идентично с това, което се използва в реактора у нас.

Това, което обаче може да донесе най-голямото предимство за Westinghouse в Европа, е изграждането на нови реактори. Договори за това вече има подписани с Полша, Украйна, водят се преговори и с България за VІІ и VІІІ блок в АЕЦ "Козлодуй".

Предизвикателството за компанията в Украйна обаче е голямо - освен че в страната се води война, ядрените проекти често страдат от забавяне и оскъпяване.

През 2017 г. Westinghouse поиска закрила от кредиторите си, а малко по-късно беше спасена от канадската Cameco, която изкупи активите ѝ. Сега от компанията казват, че са си взели поука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 26
Алехандро
преди 1 седмица
До: Tikva007Хахаха! ***, как всички ростролколхозници сте толкова аналогови!? На Westinghouse последното които им е трябвало, е война в Европа. А въпросът е, защо на запъртъка путин му трябваше това унижение в Украйна?! Ако знаеше, че ще срути най-голямата руска компания - "Газпром", струваща му до тук 50 млрд. долара, сигурно щеше много да се замисли... Но, от тъпо съветско ченге, 20 години топ комплексар - толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 седмица
До: khao кажи=кани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 хахахахахаха, малоооум тая интернет смелост си е заври там дето те пълнят... нали като дойда и като ме видиш два пъти по голям от теб и с 25 години по млад, няма да излезеш от храстите... това е играно още преди 20 години! Ти кой ли не кажи, щото знаеш че няма да дойдеш! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 15
khao
преди 1 седмица
До: тошко_стоте_акаунта тоя гееей ако се опита да ме прескочи, най много да му изпаднат карантиите през широкия му заден отвор при презимяване... така се прескача 2 метра човек! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 седмица
До: тошко_стоте_акаунта: на #8 - Каних го веднъж на спаринг - тук публично, има свидетели. До там беше с бабаитлъка и голямата уста. Зад вънкашност чужда и под име ново, зад 3 файъруола носи сърце на тигър и уста на хипопотам. Затова е Бомбашка. Отдавна не го чета и не го забелязвам. Днес успя да се изтрроппа между двата ми коментара и ме изненада, та го отбелязах. Просто ццигганнско таково де, да не повтарям - гледаш да не го настъпиш, че сммраддд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 6
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
Аа, то и зелената"00" се появила чрез испанското гомно! "хахахаха"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
До: 4 Tikva007, що да трябва да го прескачаш? шибни му два шамара и карай нататъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 18
khao
преди 1 седмица
До: Алехандро щеше да кажа дебииила от коментар едно, но после се сетих че той не е нормален! :Д:Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 23
Алехандро
преди 1 седмица
Кой нормален от цивилизацията, може да разчита на нещо аналогово руско, създадено от най-големите *** в света, при това *** и алкоголизирани?! Ми, няма такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 20
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 подценяваш се... по скоро си като гооовновоз, full of shit! Написа цял пропагандно- политически роман по една дума от заглавието! добре е че поне ти се оправиха очите от последното ти пълнене в механата... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още