fallback

Китай изпреварва САЩ с поне 15 години при ядрените технологии в енергетиката

Голямо е изоставането на западните компании при развитието на иновациите в сектора, сочи доклад

15:21 | 17.06.24 г. 10

Китай е изпреварил САЩ с поне 15 години в сферата на ядрените технологии в енергетиката, сочи доклад на Фондацията за информационни технологии и иновации (Information Technology & Innovation Foundation), цитиран от Ройтерс. Една от причините е държавното финансиране на развитието на технологиите, което дава сериозно предимство.

САЩ разполагат с най-големия брой ядрени реактори в света, но в момента в Китай има 27 реактора в различен етап на изграждане. Средната продължителност на строителството е около седем години - най-бързо спрямо целия останал свят, пише още базираната във Вашингтон неправителствена организация. Бързото разгръщане води до все по-големи икономии от мащаба и трупане на оперативен опит, което води и до голямо конкурентно предимство за компаниите в сектора.

Същевременно за ядрените проекти в САЩ са характерни растящи разходи и бавни срокове за строителство, сочи още анализът. Това реално е основният проблем пред ядрената енергетика почти навсякъде в западния свят. Именно заради това и инвеститорите нямат голямо желание да се включват в такива проекти, които по същество са в съзвучие с целите за беземисионна икономика.

Китайските държави банки обаче предлагат евтино кредитиране (със средно 1,4% лихва), което е непостижимо на Запад. Така страната започва да доминира и в този енергиен сектор, както при електромобилите или фотоволтаичните панели.

Доказателство за напредъка на Пекин е първият в света реактор от четвърто поколение, който се охлажда с газ. Той заработи в края на 2023 година, а 93,4% от материалите за изграждането му са местно производство.

В началото на пълномащабната война в Украйна българският експерт Богомил Манчев коментира, че в света има само две държави, които са в състояние да изградят изцяло ядрена централа  - Русия и Китай. С годините западните компании в сектора прекъснаха вериги за доставки и започнаха да губят умения, които трудно се възстановяват и изискват големи инвестиции.

Според авторите на доклада на Фондацията за информационни технологии и иновации обаче, ако САЩ са наистина сериозни в намеренията си да развиват тези технологии, ще трябва да подготвят стратегия и да предвидят тези инвестиции - особено в научноразвойната дейност, които да извадят обещаващите технологии, както и да подготвят образовани кадри за сектора.

От Министерството на енергетиката отказват коментар за доклада, поискан от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още