fallback

Директорът на "Топлофикация София" подаде оставка след съмнения за конфликт на интереси

Според "Спаси София" дружеството е възложило обществени поръчки за над 200 млн. лева от началото на годината на свързани с Александров лица

12:18 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Директорът на "Топлофикация София" Александър Александров подаде оставка след публикация на "Спаси София", в която той е обвинен в потенциален конфликт на интереси. Александров отбеляза в позиция до медиите, че причината да подаде оставка е "нежеланието му да бъде повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета му и целят да поставят под съмнение професионалната му експертиза и етика", посочва БНР.

Преди дни от "Спаси София" публикуваха данни, че обществени поръчки, обявени от "Топлофикация София", се изпълняват от фирма на Светлана Пашалийска, която Александров е посочил в имуществената си декларация като жената, с която живее на семейни начала.

От движението посочиха преди дни, че от началото на 2024 година "Топлофикация София" е обявявала обществени поръчки на стойност над 200 млн. лева. Те са печелени от различни компании, а част от тях са ги превъзлагали на фирми на Пашалийска. Сред тях са ремонти на топлопроводи и котли, доставки на материали и консумативи. Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев съобщи по време на брифинг, че данните ще бъдат предадени на прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за противодействия на корупцията и данъчните.

По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) топлофикационното дружество е намалило текущите си загуби през 2023 година - до 87,3 млн. лева спрямо 352,5 млн. лева за 2022 година. Нетните приходи от продажбите се повишават с 8,88%, а общите разходи намаляват с 21,2%. Това е посочено в доклада на регулатора, посветен на ценовите заявления на дружествата от сектора.

Задълженията на общинското дружество към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) обаче надхвърлят 1,5 млрд. лева. "Топлофикация София" е най-голямата в страната и основен клиент на "Булгаргаз" - на нея се пада към 1/3 от потреблението на природен газ в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още