fallback

Зеленски: Страдаме от най-деструктивното виждане на Путин, че енергията е оръжие

Украйна покани германските енергийни гиганти да изграждата газови централи и да стабилизират енергетиката

18:01 | 11.06.24 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ракетните удари, които Русия извърши през пролетта, унищожиха мощности с капацитет от 9 гигавата. Напълно разрушени или с понесени щети са 80% от въглищните централи и 30% от водните електроцентрали. Страната има 3-4 месеца, за да стабилизира сектора преди началото на зимата и покани германски гиганти да участват в реконструкцията.

Украйна загуби изцяло потенциала си да покрива пиковото потребление, когато товарът достига 18 гигавата - доскоро осигурявани изцяло от въглищните блокове и ВЕЦ. "Страдаме от най-деструктивното виждане на Русия, че енергията е оръжие", отчете украинският президент Володимир Зеленски при откриването на конференция за възстановяването на страната, която се провежда в Берлин. Това е третият подобен форум след тези в Лондон и Лугано.

В своето изявление той посочи още, че от първата година на своето управление руският президент Владимир Путин използва енергийните ресурси като средство за оказване на натиск.

За Украйна едно от решенията, което беше заявено от Зеленски, са газови електроцентрали. "Те са високоманеврени, децентрализирани и ефективни пикови мощности, които сега ще осигурят недостига, а в бъдеще ще балансират бума на зелената енергия", изтъкна той и посочи, че плановете са до зимата да бъдат изградени газови мощности с капацитет от 1 гигават и до 4 гигавата през следващите няколко години. Европейските и в частност германските компании са лидери в газовия сектор, допълни още украинският държавен глава.

Газовите централи ще гарантират и енергийната независимост на Украйна, защото страната има собствени залежи, а след направени инвестиции в тази сфера страната успя да изкара зимата без внос на природен газ.

В своето встъпление и германският канцлер Олаф Шолц също обърна внимание на щетите по енергийната мрежа, които нанесоха масираните обстрели на страната.

Той припомни, че през пролетта на 2022 година, когато Европа беше обхваната от криза, Украйна е изнасяла евтина електроенергия, подкрепяйки общността. Той коментира, че Германия помага за стабилизирането на енергетиката, включително и с мерки по декарбонизацията и подобряването на енергийната ефективност.

500 млрд. долара за възстановяване

Украйна се нуждае от 500 млрд. долара инвестиции в следващите 10 години за възстановяване и модернизация след войната, съобщи още Олаф Шолц.

Оценката за нужните инвестиции за възстановяването на Украйна е на Световната банка. Германският канцлер коментира в своето изказване, че без участието на частния бизнес Украйна няма да успее да се справи с предизвикателствата. След повече от две години война икономиката на страната е разбита, унищожени са основни инфраструктурни обекти. "В неделя Русия обстреля Украйна с 80 авиационни бомби, в понеделник - с 95. Това е огромен разрушителен натиск плюс ракетите и ударните дронове", коментира и Володимир Зеленски в началото на форума.

Снимка: President.gov.ua

Германският бизнес показва, че Украйна има потенциал, отваряйки производствени мощности там, обясни още Шолц. "Украйна е голяма държава с образовано население", изтъкна той и предрече бум на икономиката след края на войната. Голям е потенциалът за развитие на информационните технологии, фармацевтиката и други икономически сектора. Селското стопанство дори възстанови износа си до нивата преди войната, което прави страната фактор за продоволствената сигурност в света, изтъкна още Олаф Шолц при откриването на конференцията.

От своя страна Зеленски призова да не бъде гледан потенциалът, а да се работи сега и се надява да бъдат сключени първите конкретни договори в рамките на конференцията.

Олаф Шолц обърна внимание, че макар и разрушена от войната, животът в страната продължава  - "децата продължават да учат, лекарите да лекуват, фабриките да произвеждат, а от полетата да се събира царевица", и украинците се възползват от всяка възможност, за да подкрепят икономиката си.

Шолц припомни, че Германия ще предаде трета система Patriot, както и Iris-T и противовъздушни установки Gepard  за Украйна и призова останалите съюзници да дадат каквото могат за укрепване на въздушната защита на страната, защото "най-добрата инвестиция при възстановяването, е тази, която не трябва да бъде направена".

Можем да защитим страната си - вече отвоювахме Черно море и с помощта на системи за противовъздушна отбрана. За защитата на градските агломерации в Украйна са необходими седем системи Patriot, отбеляза и Зеленски.

И Зеленски, и Шолц изтъкнаха имперските амбиции на Владимир Путин и че неговото настъпление няма да спре до Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още