fallback

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" започва работа с новото гориво на Westinghouse

Реакторът беше включен след одобрение от ядрения регулатор

13:21 | 10.06.24 г. 11

Завърши годишният планов ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", през който реакторът беше зареден с 43 касетки от новото гориво, предоставено от Westinghouse. От централата съобщават, че пети блок вече е включен в националната енергийна система и за това е издадена положителна оценка от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че блокът плавно повишава своята мощност. В обедните часове товарът в системата е около 4 GW, като половината от електроенергията се произвежда от фотоволтаичните централи. Целът на въглищните централи в микса е към 10%, сочат още данните на ЕСО.

Част от произведената електроенергия се изнася - към Румъния товарът е 400 MW, а към Гърция - 370 MW. На графиката на ЕСО се отчитат още и потоци към Сърбия и Македония.

1/4 от горивните касетки на пети блок на ядрената централа беше заменена с горивото от Westinghouse. От централата обясниха преди началото на плановия ремонт, че това е първата фаза на пълната замяна на използваното за реактора гориво, като процесът ще отнеме общо четири години. Новото гориво беше определено като по-ефективно от ядрените експерти в АЕЦ "Козлодуй", които посочиха, че досега са били зареждани 48 касети, а сега са необходими по-малко.

Касетките имат повече уран и по-малко цирконий, което ги прави с по-добри характеристики, уточни още Красимир Каменов, началник отдел "Ядрено гориво" в централата.

По време на ремонтната кампания на пети блок, започнала на 5 май, са извършени и всички необходими дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация на реактора, посочват още от АЕЦ "Козлодуй".

Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още