fallback

Унгария вижда Русия като надежден енергиен доставчик, плаща с 10 млрд. долара повече за газ

Външният министър на сраната ще участва на мирната конференция в Швейцария в средата на юни

20:20 | 06.06.24 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Унгария определя Русия като надежден енергиен доставчик, каза унгарският министър на външните работи Петр Сиярто по време на Петербургския икономически форум, цитиран от ТАСС. В своето изказване в рамките на конференцията първият унгарски дипломат съобщи още, че страната му е една от най-големите жертви на войната в Украйна по отношение на енергийните доставки.

Годишно разходите за внос на газ са се увеличили от 7 млрд. евро до 17 млрд. евро, а разликата представлява 6% от брутния вътрешен продукт на Унгария, сочат изчисленията на Сиярто, цитирани от унгарското издание Telex.

Той отбеляза още, че страната му не може да остане без енергийни доставки от Русия.

Унгария остана една от малкото европейски държави, които продължават да разчитат изцяло на доставките на "Газпром". След началото на войната в Украйна, Будапеща дори договори увеличаване на количествата газ от Русия. Доставките минават по две трасета - през "Турски поток" и територията на България и през Украйна. От 1 януари 2025 година Киев ще спре транзита на руския природен газ и това ще принуди Унгария да търси нови трасета за доставките.

По време на посещението си в Санкт Петербург Петр Сиярто съобщи още, че ще представлява Унгария по време на мирната конференция, организирана от Украйна и Швейцария в средата на месеца. Унгарският премиер Виктор Орбан е сочен за един от най-близките до Путин европейски политици и редовно блокира решенията на ЕС в подкрепа на Украйна. Позицията на Будапеща е, че трябва да бъде намерено дипломатическо решение на войната и именно тя ще бъде защитена в Швейцария, допълни още унгарският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още