fallback

"Главболгарстрой" в партньорство с едни от най-големите технологични и инженерингови компании започва работа по лупингите на Вертикален газов коридор

Това е ключовата част от проекта, която ще повиши газовата диверсификация в региона

14:24 | 06.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

На кратка церемония в Министерския съвет, в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, посланика на Украйна Олесия Илашчук, заместник-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, председателя на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" Калин Пешов и дипломати, "Булгартрансгаз" и "Главболгарстрой" подписаха първите договори за реализирането на проекта Вертикален газов коридор.

Подписи под документа поставиха Зара Кизирян-Калчева, изпълнителен директор на "ГБС Енерджи Сълюшънс" (вляво) и Надя Стойкова от името на "Булгартрансгаз". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, което ще увеличи капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния. Изпълнителят ще изгради още и станции за очистване на газопроводите "Кулата" и "Кресна", както и газопровод с високо налягане с диаметър 1200 мм и дължина около 61 км и съпътстващите го технологични съоръжения при Ветрино.

Това е най-ключовата част за проекта, коментира Владимир Малинов след подписването и отбеляза, че проектът е гаранция за енергийната сигурност на България и региона. Той потвърди, че служебното правителство ще изпълни ангажимента на парламента и ще осигури финансирането, както и ще работи за намиране на финансиране от международни институции за останалата част от сумата.

Общата стойност на обществената пръчка за реализацията на проекта е 586 млн. лева (без ДДС).

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки определи проекта като най-важния за региона в последните месеци. Той ще осигури диверсификация на газовата инфраструктура в целия регион - по тръбите ще тече газ от юг на север, тоест от терминалите за втечнен газ в Гърция към Румъния, а оттам и към Централна Европа, Молдова и Украйна. "Този газопровод ще има още по-голямо значение при предстоящото спиране на транзита на руски газ през Украйна", заяви той. 

От първия ден на своето създаване, преди 55 години, "Главболгарстрой" изпълнява газопроводи, каза по време на подписването Калин Пешов, председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг". Осъзнавайки важността и геополитическото значение на проекта, ние сме събрали едно уникално съзвездие от американски и международни компании, които са лидери в това, което правят", каза той.

Украинският посланик Олесия Илашчук отчете и големия интерес на пазара към проекта. В България вече работят повече от 110 търговци на газ, сочат още данните на "Булгартрансгаз". Украйна предлага увеличен капацитет за съхранение на природен газ за европейските страни, което също е от значение за интереса към проекта, допълни още Илашчук.

"Аз съм много горда, че няколко американски компании са представени в консорциумите, водени от България. Желая на всички много късмет и бързина при завършването на този важен проект", каза заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ. Проектът беше възроден в края на 2023 година по инициатива на "Булгартрансгаз". Той е пряко свързан и с реализацията на терминала за втечнен газ край Александруполис, където българската компания е акционер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 06.06.24 г.
Още от Енергетика виж още