fallback

"Росатом": Не планираме покупка на активи на Orano в Нигер

Руската компания вижда в публикация на Bloomberg опит за намеса на пазара на уран

16:08 | 04.06.24 г.

Като недостоверни съобщения определя руската ядрена корпорация "Росатом" публикацията на Bloomberg за възможната покупка на активи на Orano в Нигер. В позиция, изпратена до медиите, компанията заявява, че смята информацията за опит за влияние върху пазара на уран.

"Нашата дейност на чуждестранните пазари се основава на признаването на взаимни бизнес интереси", е написано още в краткото изявление на "Росатом".

Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници в Москва, че "Росатом" е в контакт с военните, които взеха контрола върху управлението на Нигер преди няколко месеца, в опит да придобие активи на френската Orano. Преговорите са в още много начална фаза и на този етап няма никакви договорени условия.

Твърденията са частично потвърдени и от западен дипломат в региона, който коментира, че вероятно разговорите се водят около разрешителните за добив на уран. Източници на Bloomberg в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) също потвърждават, че имат информация за възможен трансфер на активи в Нигер, но не уточняват замесените компании.

Orano има мажоритарни дялове в няколко миннодобивни компании в страната - Somair, която оперира открита мина, Cominak, която управлява вече спряла да функционира подземна мина, и проекта Imouraren, който е прекратен през 2015 година.

В отговор на запитване от Bloomberg по повод подготвяната публикация френската компания коментира, че няма информация за водени разговори между властите в Нигер и "Росатом". Руската корпорация не е отговорила на молбата за коментар. Агенцията е потърсила и становището на Кремъл, но също без успех.

По данни на Световната ядрена асоциация Нигер е осигурил 4% от урана, добит през 2022 година, тоест преди размириците в страната. През миналия юли военните взеха властта и принудиха западни компании да се изтеглят, а в същото време декларираха близки отношения с Русия, разказва още Bloomberg в своята публикация.

Според агенцията Москва връща влиянието си в Африка, каквото имаше по времето на Студената война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още