fallback

ОПЕК+ удължи големите съкращения на петролния добив до 2025 г.

Тя обаче съобщи, че ще започне да ги отменя догодина

17:47 | 02.06.24 г. 3

ОПЕК+ прие да удължи повечето от големите си съкращения на добива на петрол за 2024 г., но да започне да ги отменя през 2025 г. на фона на усилията на групата да подкрепи пазара в условията на вял ръст на търсенето в света, високи лихви и растящ добив от конкурента САЩ, предава Ройтерс.

Цените на петрола са на ниво от близо 80 долара за барел, под прага, от който много страни членки на ОПЕК+ се нуждаят, за да балансират бюджета си. Притесненията от бавния ръст на търсенето във водещата страна вносител Китай нетажаха върху цените наред с растящите запаси от петрол в развитите икономики.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ начело с Русия, известни заедно като ОПЕК+, направиха поредица от големи съкращения на добива от края на 2022 г.

В момента страните членки на ОПЕК+ намаляват добива с общо 5,86 млн. барела дневно, или около 5,7% от световното търсене.

Съкращенията включват 2 млн. барела дневно от всички страни членки на ОПЕК+, първи кръг от доброволни съкращения от девет страни членки с 1,66 млн. барела дневно и втори кръг от доброволни съкращения от осем страни членки с 2,2 млн. барела дневно.

ОПЕК+ удължи първия кръг от съкращения до края на 2025 г. спрямо края на 2024 г., съобщи групата в комюнике.

Тя също така прие да удължи третия кръг доброволни съкращения до третото тримесечие на 2024 г., съобщиха източници от ОПЕК+ и добавиха, че се договарят още подробности, които ще бъдат обявени днес.

Страните, които са направили доброволни съкращения във втория кръг, са Алжир, Ирак, Казахстан, Кувейт, Оман, Русия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Габон. Същите страни с изключение на Габон участваха в третия кръг.

Групата се договори също да предостави на ОАЕ по-висока производствена квота от 3,5 млн. барела дневно през 2025 г. спрямо сегашното ниво от 2,9 млн. барела дневно.

ОПЕК+ отложи също крайния срок за независима оценка на производствения капацитет на страните членки до края на ноември 2025 г. спрямо юни 2024 г. Цифрите ще бъдат използвани като указание за референтните производствени нива през 2026 г.

Съкращенията на ОПЕК+ могат да предотвратят свръхпредлагане на петрол. Графика: Bloomberg LP

ОПЕК+ ще проведе следващото си заседание на 1 декември 2024 г.

Данни на Международната агенция за енергия (МАЕ) в Париж показват, че ОПЕК+ трябва да запази ограниченията, за да създаде глобален дефицит на предлагане през второто полугодие. Ако групата отмени ограниченията и възстанови производството, ще възникне ново свръхпредлагане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 02.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още