fallback

В слънчев ден соларните панели у нас компенсират затворения ядрен блок

Ядрените мощности и соларните панели обаче не трябва да се противопоставят - те могат да работят добре съвместно

17:15 | 31.05.24 г. 6

Слънчев, пролетен ден - идеалното време за разгръщане на възможностите на соларните панели. В обедните часове фотоволтаиците в България произвеждат малко повече от половината от електроенергията. Делът на въглищата е под 10%, а единият блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен за планов ремонт и презареждане с гориво. Товарът в системата е около 4 гигавата, а 0,5 гигавата се изнасят към Румъния.

Това показва справка в данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в обедния пик на соларните панели у нас на 31 май. Статистиката показва, че дори и в не толкова слънчев ден, електроенергията от слънцето съставлява значителна част от микса и страната успява да преодолее липсващия ядрен блок, без да използва въглищата.

В последните две години има бум на соларната индустрия у нас. Директорът на ЕСО Ангелин Цачев съобщи по време на събитието на Investor.bg Energy of Tomorrow за присъединени нови възобновяеми енергийни мощности с общ капацитет от 2 гигавата - основно фотоволтаици, защото при тях процесът по изграждане и въвеждане в експлоатация е по-бърз, отколкото за вятърни централи например.

Но и при вятъра не липсва интерес и са подадени заявления за присъединяването на централи с общ капацитет между 6 и 7 гигавата.

Реалният проблем за тези мощности е от една страна мрежата, а от друга - зависимостта от метеорологичните условия. Именно нестабилните производствени профили правят ВЕИ нежелана производствена мощност.

Ядрените и зелените мощности често се противопоставят. Еколозите са на мнение, че ядрената енергетика е нискоемисионна, но пък проектите се строят прекалено бавно, цената е висока и рисковете не са малко. От другата страна стоят коментарите, че зелените мощности са несигурни, "изяждат" земеделска земя и тежат на енергийните мрежи. Случващото се в Украйна през последните седмици обаче доказва, че тези съоръжения могат да работят добре "в паралел" с ядрените централи. В страната принудително вървят към нискоемисионна енергетика, след като руските ракетни удари разрушиха почти всички въглищни централи. От дял от 40% в микса на Украйна въглищата вече имат под 5%.

От "Укренерго" отбелязват, че системният оператор вече няма комфорта да балансира системата просто чрез включването или изключването на въглищен блок. Но в същото време соларните централи успяват да покрият някои пикове в потреблението - например в сутрешните часове. В другите периоди от време електроенергията от тези мощности се съхранява от ПАВЕЦ - Украйна има голям хидроенергиен потенциал, макар че част от съоръженията също са разрушени от войната.

В справката на ЕСО се вижда, че пикът на соларите у нас е в обедните часове, но пък тогава и потреблението е относително ниско. През май например най-голям е товарът в системата във вечерните часове - между 21 и 22 часа. Решение за това разминаване обаче има - различните проекти за съхранение на енергия, включително батерии или ПАВЕЦ.

В момента заради неработещата ПАВЕЦ "Чаира" вероятно се реализира износът на електроенергия - особено търсената в Европа на фона на Зелената сделка от ВЕИ-източници. При един напълно интегриран енергиен пазар във вечерните часове пък страната ни може да получава от партньорите си електроенергия и това да спести разходи за цялата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още