fallback

Необичайно високите температури в Азия нагорещяват пазара на втечнен газ

Рекордни са доставките на суровината в Бангладеш, сочат данни за май

21:30 | 31.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

Горещините в Азия увеличават търсенето на втечнен газ малко преди началото на лятото и вносът в южните части на континента е рекорден, пише Ройтерс. От април насам цената е с около 30% по-висока и търговията се извършва на най-високото си ниво за последните шест месеца - 12 долара за милион британски термални единици.

През май вносът на втечнен газ в Азия вече достига около 3,8 млн. тона, или увеличение от 20% на годишна база, сочат още данните на Kpler. Основната част от тези количества са доставени в Индия - 2,4 млн. тона. Рекордни са доставките в Бангладеш - 0,6 млн. тона.

Очакванията са цената да продължи да расте на фона на увеличените нужди от електроенергия за охлаждане в Южна и Югоизточна Азия. Пазарните анализатори отчитат, че спот пазарите в момента се движат от търсенето в Азия - основно Индия и останалата част от континента, докато търсенето от Китай на този етап е още слабо, спрямо рекордите, регистрирани през 2021 година.

В последните месеци Китай увеличава покупката на руски тръбен газ.

В същото време в Европа тече процесът по запълване на газохранилищата и цената на нидерландската борса TTF достига 35 евро за мегаватчас, след като през април цената трайно се задържа под нивото от 30 евро за мегаватчас. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) европейските газохранилища са пълни до почти 70% от капацитета си. В България нивото достига 56%, като намеренията на "Булгаргаз" са да засили темпото и да нагнетят по-големи количества през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още