fallback

Германия ще премахне допълнителни такси върху доставките на природен газ

Четири съседни държави се оплакаха, че допълнителните мита товари цената на газа

18:53 | 30.05.24 г.

Германия ще премахне допълнителни такси при доставките на природен газ за съседите си, но от следващата година, пише Ройтерс. Австрия, Чехия, Словакия и Унгария се оплакаха в Брюксел от допълнителни такси, налагани от Германия, при доставките на газ, купуван от газохранилищата на територията на страната. Тези допълнителни такси са наследство от енергийната криза, която обхвана пазара в Европа през 2022 година.

В първата година на войната в Украйна Германия беше принудена да купува втечнен газ на висока цена, за да натрупа нужните запаси за зимния сезон. С митата Берлин искаше да намали загубите, но съседните държави бяха категорични, че това прави по-скъп газа с неруски произход, който те получават през Германия.

Таксата ще има съществено значение, когато спре транзитът на руски газ през Украйна в края на тази година, коментират още представители на четирите държави. Австрия и Унгария са едни от най-зависимите от руския газ европейски държави в последните месеци.

Оценката на ЕК е, че този допълнителен налог трябва да бъде премахнат, а Германия се съгласи с това заключение, но вероятно това няма да се случи преди края на годината. То изисква промяна в законодателството и може да се случи от 1 януари 2025 година, стана ясно от думите на държавния секретар в Министерството на икономиката и климата, отговарящ за развитието на енергетиката Свен Гиголд.

"Никога не сме искали да нарушим диверсификацията от руския газ с тази такса", кометира той и допълва, че реално митата са опит на страната да накара другите европейски партньори да спрат да купуват руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още