fallback

Как Тексас стана модел за зелена енергетика

Доскоро скептичният за екологията републикански щат е пример за това как икономиката побеждава политиката

06:42 | 30.05.24 г. 11
Автор - снимка
Създател

През март се случи нещо забележително. За първи път богатият на изкопаеми горива американски щат Тексас генерира повече електричество от слънчева енергия, отколкото от въглища, пише колумнистът на Financial Times Джон Бърн-Мърдок.

Може би още по-поразително, в ранния следобед на 14 май Тексас за кратко достигна 19,1 гигавата генерирана енергия от соларни паркове. Това постави нов рекорд в САЩ според данни от Grid Status.

Това, което прави постижението още по-значимо, е щатът, който Тексас измести: Калифорния. Прогресивна крепост, която налага цели за чиста енергия повече от 20 години и изгради доминираща преднина в слънчевата енергия от комунални предприятия, тя беше засенчена от ръководена от републиканците сила в изкопаемите горива, с губернатор, който непрекъснато възпрепятства законодателството за чиста енергия.

Само преди пет години това би било немислимо. През 2019 г. Тексас имаше малко над 2 гигавата големи слънчеви централи, срещу 13 GW в Калифорния. Оттогава обаче червеният (републикански – бел. прев.) щат навлезе в соларен бум. Към този месец той е внедрил 23,6 GW комунална слънчева енергия, спрямо 21,2 GW в Калифорния.

Когато последната партида слънчеви централи влезе в експлоатация, Тексас ще е добавил повече соларен капацитет на глава от населението за една година, отколкото който и да е американски щат и която и да е страна в света, според данни от енергийния мозъчен тръст Ember. Почти за една нощ щат, синоним на мръсни горива, се превърна в американския гигант при чистата енергия и тенденцията продължава да се ускорява.

Тексас все още е силно зависим от газа, но преходът му към чиста енергия е емблематичен за динамика, която се проявява отново и отново в дискусиите за климата: икономиката обикновено побеждава политиката и идеологията. Фактът, че повечето тексасци искат да увеличат производството на изкопаеми горива и са по-враждебни от средния американец към целите за чиста енергия, е безсилен пред финансовите стимули.

Не че политиката няма значение. Но икономиката, която оформя политиката, може да превърне дори най-големия скептик относно изменението на климата в евангелист на чистата енергия. Точно това се случи в Тексас, където се сформира странна коалиция за чиста енергия. Към градските прогресивни хора в сини (демократически – бел. прев.) градове като Остин се присъединиха провинциалните консерватори от западен Тексас, които осъзнаха, че възобновяемата енергия се превръща в критичен източник на икономическо развитие за техните общности.

Въпреки че представляват само малка част от населението на щата, провинциалните окръзи ще получат над 60 процента от десетките милиарди долари, които се очаква да потекат към Тексас от възобновяеми енергийни източници и съхранение през следващите години, според доклад на Джошуа Роудс, експерт по енергийна политика и изследовател в Тексаския университет (Остин).

Трябва да се отбележи, че докладът е пълен със свидетелства в полза на възобновяемата енергия от собственици на малък бизнес, животновъди и републикански политици. Той беше финансиран от консервативна организация и про-бизнес аналитичен център. Отминаха дните, когато памфлетите, възхваляващи достойнствата на чистата енергия, бяха запазена територия за прогресивни организации с нестопанска цел, насочени към по-добрата страна на читателя.

Може би най-ясният знак досега, че икономиката е променила отношението към изменението на климата в Тексас, дойде миналата година, когато няколко законопроекта, целящи да затруднят изграждането на нови слънчеви и вятърни инсталации, не успяха да стигнат до гласуване.

Лесното изграждане и свързване на нови възобновяеми проекти в Тексас в сравнение с други места е една от основните причини за бума на чистата енергия в щата. Тамошният оператор на електрическата мрежа използва модел на „свързване и управление“, който оценява новите проекти въз основа на насъщните местни изисквания, необходими за свързване към мрежата, вместо да извършва продължителни проучвания за по-широките потенциални последици.

Резултатът е, че внедряването на нови електрически мощности в Тексас отнема два пъти по-малко време, отколкото другаде. Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ сега се стреми да следва подобен подход, за да ускори прехода в цялата страна. Червеният Тексас се превърна в модел за зелена енергетика.

Поляризираният характер на политическия дискурс в САЩ може все още да кара възобновяемите енергийни източници да изглеждат като разделяща тема. Но преместете погледа си от медиите към равнините на Тексас и ще видите различна картина. За тези, които имат око за добрата инвестиция, чистата енергия се превърна в логичен избор, завършва Бърн-Мърдок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още