fallback

Американците могат да закупят възобновяема енергия от своя доставчик, ето как

Сертификатите за възобновяема енергия са гаранция, че даден купувач наистина потребява зелено електричество

12:35 | 16.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Тъй като въглеродните емисии от изкопаеми горива продължават да нагряват планетата, екосъзнателните потребители вероятно търсят начин да закупят електричество от възобновяеми източници, без да инсталират технологии като соларни панели и вятърни турбини в имота си.

Съществува такъв вариант, който обаче не е непременно достъпен за всички собственици или наематели. Освен това покупката на зелена енергия често идва с лека надценка, разкриват експерти, цитирани от CNBC.

Възобновяемите енергийни източници — включително вятърната, слънчевата, водната, геотермалната енергия и биомасата — представляват около 21% от производството на електроенергия в САЩ през 2023 г., сочат данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Повечето от тази енергия, 60%, се генерира от изкопаеми горива като въглища, природен газ и петрол. Тези енергийни източници отделят въглероден диоксид, парников газ, който задържа топлината в атмосферата и допринася за глобалното затопляне.

Белият дом има за цел производството на електроенергия да бъде без емисии на парникови газове до 2035 г.

Междувременно все по-голям брой хора и организации избират да се откажат от изкопаемите горива: около 9,6 милиона клиенти в САЩ са закупили 273 тераватчаса възобновяема енергия чрез доброволни пазари на зелена енергия през 2022 г., изчислява Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL). Това е петкратно увеличение от 54-те тераватчаса (ТВтч) през 2012 г.

На доброволния пазар клиентите купуват възобновяема енергия в количества, които надвишават минималните изисквания на държавата от компаниите за комунални услуги. Над половината от американските щати имат политики за увеличаване на дела на електроенергията, произведена от възобновяеми източници.

Доброволните покупки представляват 28% от пазара на възобновяема енергия (с изключение на водноелектрическата енергия) към 2016 г. според Агенцията за опазване на околната среда (EPA). Те спомагат за увеличаване на общото търсене на възобновяема електроенергия, като по този начин водят до промяна в енергийния микс.

Само един от всеки шестима възрастни в САЩ знае, че има опцията да закупи възобновяема енергия или от своята комунална компания, или от друг доставчик.

„Пазарът продължава да расте всяка година по отношение на продажбите и клиентите“, посочва Джени Съмнър, мениджър за моделиране и анализ в NREL. „Но много малко хора знаят“, че могат да се включат в екологични програми.

Купуването на зелена енергия може да приеме много форми за битовите потребители. Това, което е налично, до голяма степен зависи от техните щатски и местни пазари на електроенергия.

„Достъпът не е... универсален в една и съща степен във всеки щат и всяка област“, ​​казва Омар Сидикуи, старши програмен мениджър за потребителски прозрения в Изследователския институт за електроенергия. „Но общата тенденция със сигурност се движи в тази посока“.

Битовите клиенти трябва да посетят уебсайта на своята фирма за комунални услуги, за да прегледат наличните за тях опции, препоръчва Съмнър.

Някои щати предлагат уебсайтове, където потребителите могат да сравняват информация за енергийни услуги, включително опции за възобновяеми източници, добавя тя. (Тексас има такъв, Power To Choose, управляван например от неговата Комисия за обществени услуги.)

Ценообразуване

Енергийните компании могат да предлагат например „програми за екологично ценообразуване“.

Клиентите в тези програми - известни също като програми за зелена енергия за комунални услуги - плащат на съответните доставчици „малка премия“, за да получат електричество от възобновяеми източници, изтъква Министерството на енергетиката на САЩ.

Цената обикновено надвишава тази на стандартната електроенергийна услуга на комуналното предприятие с около 1 до 2 цента на киловатчас, посочва Съмнър.

Близо половината от американците, 47%, казват, че са готови да плащат повече, за да получат електричеството си от 100% възобновяеми източници, показва проучване от 2019 г. на Програмата за комуникация относно изменението на климата на Йейлския университет. Средно респондентите посочват, че са готови да плащат с 33,72 долара повече на месец.

Как работят сертификатите за възобновяема енергия?

Само защото потребителят избира възобновяема енергия, не означава, че електричеството, което се доставя в дома му, идва от тези възобновяеми източници.

Това може да звучи странно. Но това се дължи на физическата природа на електричеството и неговото движение през общата електрическа мрежа.

„След като електроните бъдат инжектирани в мрежата, няма начин да се маркира, че това са „зелени“ електрони, а тези не са зелени“, коментира Джойдийп Митра, ръководител на програмата за енергийна система в Мичиганския университет. ”Никой не знае кои електрони къде отиват”.

Програмите за зелена енергия вместо това разчитат на „сертификати за възобновяема енергия“, или REC.

Сертификатите по същество са счетоводен механизъм за генериране и закупуване на възобновяема енергия, посочва Митра.

Може да не получавате зелената енергия, но някой някъде я получава. И REC следят всичко това.

Всеки потребител – дори и този, който няма достъп до програма за зелена енергия чрез своята помощна програма – може също да закупи REC като отделен, самостоятелен продукт. Това е начин да се осигури допълнително финансиране за проект за възобновяема енергия, обикновено продаван от брокер или търговец, а не от комунална компания, изтъква от своя страна Съмнър.

Закупуването на тези сертификати поотделно не оказва влияние върху съществуващите взаимоотношения на потребителя с фирмата за комунални услуги.

Как американците проверяват дали електрическата им енергия е зелена?

Експертите препоръчват да се избере опция за зелено захранване или REC, която е проверена от независима трета страна.

Това е така, защото доброволните продажби и покупки на енергия от възобновяеми източници не са обект на правителствен надзор в САЩ.

Един такъв независим орган е Центърът за ресурсни решения, организация с нестопанска цел, която наблюдава стандарта за сертифициране Green-e.

Този стандарт контролира отчитането, което доставчиците на енергия осигуряват на потребителите относно възобновяемата енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 16.06.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още